Tjen penge når kurserne falder

Den seneste tid har der været uro på aktiemarkederne, og mange danskere har fundet ud af, at der er penge at tjene på faldende aktiekurser. Og faktisk behøver du ikke engang at eje aktierne selv.

Vestas var en af de aktier, som tog et kraftigt dyk torsdag, og som man derfor kunne have tjent penge på med en CFD. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Rogan Macdonald/Bloomberg News
En ny måde at handle aktier på gemmer sig bag det mundrette navn Contract For Difference – eller CFD’er. Det gør det muligt at tjene penge, selv om der er uro på aktiemarkedet.

Faktisk er det sådan, at jo større bølger, der skvulper på aktiemarkedet, desto bedre.

»Vi har oplevet en markant stigning i antallet af kunder, som handler med CFD’er. Flere danskere er blevet vant til at handle med aktier på nettet. Derfor har mange også fået mod på at prøve alternative måder at handle med aktier på. Herunder altså også at handle CFD’er. Faktisk er det nu en tredjedel af vores kunder, der handler aktier på denne måde,« siger Claus Nielsen, der er direktør for Trading & Market Making i Saxo Bank.

At handle med CFD-aktier betyder, at man spekulerer i aktieudsving – hvilket gør det muligt at tjene penge både når aktien stiger og falder i kurs

En CFD er et fuldstændigt syntetisk produkt – et derivat – hvilket betyder, at man ikke køber og sælger de rigtige aktier. Derfor kan man eksempelvis ikke udnytte de stemmerettigheder, der følger af at eje en aktie. I stedet handler man en kontrakt på en aktie og bliver afregnet kontant for differencen mellem købs- og salgsprisen på den pågældende kontrakt.

Eller sagt på en anden måde: Man køber og sælger et papir, som man låner af sin børsmægler. Er papirerne, når man leverer dem tilbage, faldet i værdi, kan man høste en fortjeneste, og er de steget, må man indkassere et tab.

Hvis en aktie er faldet fra kurs 1.000 til kurs 800, har man tjent 200 kroner, hvis man altså forventede et fald.

Samtidig er det muligt at geare sin investering op til 10 gange. Det betyder, at du kun behøver at lægge 10.000 kroner for en investering på 100.000 kroner. Omvendt er tabet også større, hvis aktiekursen går i modsatte retning end forventet.

Omkring to procent af den danske befolkning har prøvet at handle med CFD-aktier, men hos investeringsbanken Saxo Bank har mere end hver tredje kunde handlet med disse aktier.

»Vi har fulde huse, når vi hver måned afholder kurser i at handle CFD-aktier. Selvom det faktisk er ret let at handle med CFD-aktier, skal man ikke bare kaste sig hovedkulds ud i det. Det er godt at blive holdt lidt i hånden i begyndelsen,« siger Claus Nielsen.

Det er ikke muligt at handle med CFD-aktier gennem bankers almindelige netbank. Derfor oplever Saxo Bank, at mange kunder fra eksempelvis Danske Bank, Nordea og Jyske Bank også bliver kunder hos dem for at få mulighed for at handle med CFD’er. Det er også muligt at spekulere på aktiefald og -stigninger hos E*Trade Bank og Nordnet.