Tjen også på aktiernes nedture

Med derivater kan man tjene penge på såvel fald som stigninger på finansmarkederne.

Det er risikabelt, men der er mulighed for at tjene penge også på nedgang på finansmarkederne ved at bruge finansielle instrumenter som futures og optioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derivater lyder eksotisk og farligt i mange investorers ører, og det kan de da også være. Frem for en direkte investering i aktier, obligationer, råvarer eller handel med valuta, så kan investorer med diverse finansielle instrumenter sætte voldsom turbo på investeringerne.

Og det er i princippet ligegyldigt, om markederne stiger eller falder. Det kan føre til enorme gevinster eller føre til tab af hele kapitalen.

Derfor handler det om at sætte sig ind i, hvordan man kan bruge de forskellige instrumenter. Man kan f.eks. bruge derivater til at begrænse risikoen på de investeringer, man allerede har foretaget. Det er alene et spørgsmål om, hvordan de forskellige investeringer kombineres. F.eks. kan man afdække risikoen på en aktiebeholdning ved at købe put-optioner på et relevant aktieindeks. Dermed har man stadig aktierne, men hvis hele markedet falder markant, så får man kompensation for tabet på aktierne via en gevinst på put-optionen.

En anden – og meget anvendt – metode til at afdække risiko for faldende aktier er at købe sig ind i f.eks. en fond, der stiger i værdi, når hele aktiemarkedet falder.

Landechef Max Gandrup fra handelsplatformen Nordnet peger på, at de svenske bear- og bullprodukter er blevet utroligt populære – også blandt danske investorer.

“Omkring 30 procent af vores danske kunders handler er i udlandet, og den mest brugte investering er køb af XACT Bear,” siger Max Gandrup.

Dette produkt indeholder en gearing på 1,5 gange og kan enten bruges til at spekulere i et faldende aktiemarked eller til at afdække en aktieportefølje.

“Det ville være interessant at få et tilsvarende produkt på det danske indeks, og jeg har hørt, at der skulle være noget undervejs,” siger han.

En af fordelene ved netop dette produkt er ifølge Max Gandrup, at det handles med et meget lavt kurs-spread på fem-ti øre, og det svarer til en-to promille. Hertil kommer almindelig kurtage. Nordnet er ifølge Max Gandrup den eneste udbyder, der tilbyder elektronisk onlinehandel med optioner og futures noteret på Københavns Fondsbørs (OMX).

At finansielle instrumenter kan føre til ganske voldsomme gevinster, viser dette års liste over de 50 rigeste danskere i Berlingske Nyhedsmagasin 11. september. Her havde familien Andersen fra Køge, der tidligere stod for import af bl.a. Mazda, i 2008 opnået en helt forrygende indtjening på derivathandel.

Handel med valuta

Også inden for valutahandel kan man kombinere spot-positioner med forskellige optionsstrategier. Men det er vigtigt først at gøre op med sig selv, hvilken risiko man er klar til at løbe. Det hænger selvfølgelig snævert sammen med mulighederne for gevinst. Der er no free lunches.

Saxo Bank er en af de store udbydere inden for valutahandel - både spothandel og handel med optioner.

“Vi kan se en tendens til, at man også vil tjene penge, selv om markedet falder, og vi kan se, at investorerne er mere klar til at prøve alternativer til aktier og obligationer. Det gælder handel med valuta, men også råvarer,” siger Martin Kristensen, kundechef for Norden i Saxo Bank.

Han kan se en tydelig tendens til, at flere kunder ønsker en aktiv rådgivning på valutainvesteringer.

“Denne gruppe kunder er vokset med 30-40 procent i løbet af det seneste halvandet år,” siger han.