Tirsdagensaktier: Pandora fortsætter i vejret i bredt funderet optur

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN

Pandora ligger for anden dag i træk i toppen af det danske C25-indeks, som retter sig 1,4 pct. til 1252,10 efter fire dage i træk med fald.

De seneste dage har frygten for en eskalering af krisen i Mellemøsten presset markedet, men mandag aften i USA stilnede den negative stemning af, hvilket tirsdag har understøttet børserne i Asien og Europa.

»Det var et nervøst marked både mandag og i fredags i kølvandet af situationen i Mellemøsten. Men noget af det "risk-off", vi så de foregående dage, kører lidt tilbage, og aktierne får lov til at stige igen,« siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Han venter, at markedet den kommende tid vil fortsætte med at have fokus på udviklingen i Mellemøsten, efter at Iran har sagt, at det vil gengælde amerikanernes drab på den iranske militærleder Qassem Soleimani.

SITUATIONEN I MELLEMØSTEN VIL FORTSAT VÆRE I FOKUS

»Situationen i Mellemøsten vil diktere udviklingen. Det er et nervøst marked, som forsøger at kvantificere, hvad effekten bliver af det modsvar, som Iran forventes at komme med, og selvfølgelig også om det er noget, USA skal svare på.«

»Hele konflikten og det modsvar, som markedet sidder og venter på, er det, som definerer markedsstemningen i øjeblikket,« siger Otto Friedrichsen.

Pandora skiller sig igen ud med en stigning på 9,5 pct. til 359,30 kr. efter stigningen på 12 pct. mandag, da smykkeselskabet kom med tal for salget i fjerde kvartal og også meddelte, at EBIT-marginen i 2019 kommer til at lande i den øvre ende af forventningsintervallet 26-27 pct.

Efterfølgende har både Danske Bank og Jyske Bank hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold'. Hos Danske Bank er kursmålet endvidere løftet til 400 kr. fra 300 kr., mens det hos Jyske Bank er sat op til 375 kr. fra 295 kr.

SHORT-INDDÆKNING I PANDORA

»Pandora springer i øjnene efter deres udmelding mandag og selvfølgelig også nogle analytikerkommentarer i dag. Det er en aktie, som historisk har været shortet af rigtig mange, og det er det, som understøtter den forholdsvis kraftige kursudvikling, vi ser i aktien,« vurderer Otto Friedrichsen.

Mærsk-aktierne ligger også blandt de mest stigende aktier i eliteindekset, da de nyder godt af den mildere stemning på markedet generelt. Endvidere har ABG Sundal Collier løftet sit kursmål for Mærsk med 500 kr. til 9600 kr. og fastholdt anbefalingen "hold".

Mærsk B stiger 3 pct. til 9540 kr. efter et samlet fald på godt 4 pct. de foregående to dage.

Coloplast stiger desuden 1,6 pct. til 833 kr., efter at selskabet tirsdag morgen løftede sløret for en treårig stomiaftale med den amerikanske indkøbsorganisation Premier, der repræsenterer cirka 4000 hospitaler i USA og flere end 175.000 andre leverandører.

Efter fire dage i træk med fald revancherer Vestas-aktien sig 0,5 pct. til 651,20 kr. Handelsbanken har løftet sit kursmål for aktien til 590 kr. fra 555 kr., men gentaget anbefalingen "sælg".

SAS RETTER SIG EFTER NEDTUR

SAS-aktien er de seneste dage blevet presset ned med samlet 7 pct. - påvirket af en stigende oliepris efter urolighederne i Mellemøsten, men tirsdag retter den sig 3 pct. til 10,70 kr. Tirsdag er der kommet trafiktal fra konkurrenterne Norwegian og Finnair, mens SAS onsdag kommer med sine trafiktal for december.

Société Générale mener nu, at det er tid til at sælge ud af Nordea-aktien. Banken har sænket sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "hold", der fortsat har et kursmål på 49,30 kr. for aktien, som dog tirsdag stiger 0,7 pct. til 54,37 kr.

/ritzau/FINANS