Tirsdagens obligationer: Positive nøgletal udløste rentestigning

Der var umiddelbart masser af makroøkonomiske aspekter at holde øje med for handlere med hang til statspapirer tirsdag, men alligevel var der det meste af dagen - ganske som på aktiemarkedet - nærmest stilstand i de danske obligationsrenter.

Foto: SPENCER PLATT. Arkivfoto. Der var umiddelbart masser af makroøkonomiske aspekter at holde øje med for handlere med hang til statspapirer tirsdag, men alligevel var der det meste af dagen - ganske som på aktiemarkedet - nærmest stilstand i de danske obligationsrenter.
Læs mere
Fold sammen

Sidst på dagen fik et par positivt overraskende opdateringer dog fat i renterne og sikrede en mindre stigning.

Renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme endte således i 0,34 pct. - svarende til en stigning på 3 basispoint i forhold til mandag.

Investorerne benyttede ellers dagen til at puste ud efter det amerikanske præsidentvalg, der gav store rentestigninger, og i stedet blev der kigget frem mod rentemøder i både Europa og USA i de kommende uger - samt det italienske forfatningsvalg i weekenden.

Det kan ende med at få store konsekvenser for økonomien i Europa, hvis det som ventet ender med et "nej" til forfatningsændringerne, vurderede flere eksperter tirsdag.

Fra nøgletalsfronten blev der i løbet af dagen offentliggjort en stribe tal. Det gjaldt blandt andet økonomiske tillidstal fra eurozonen, der over en bred kam udviklede sig lidt svagere end ventet. Den overordnede økonomiske tillidsindikator steg til 106,5 i november, men økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet en stigning til 106,8.

Det gav dog ikke anledning til de store udsving. Det gjorde til gengæld den anden opgørelse af det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP) i tredje kvartal samt tal for forbrugertilliden i USA i november, der landede ud på eftermiddagen.

BNP-tallet overraskede klart positivt ved at vise en vækst på 3,2 pct. i tredje kvartal i forhold til andet kvartal opgjort i annualiserede tal.

Udviklingen var dermed stærkere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækst på 3,0 pct.

Det private forbrug viste en vækst på 2,8 pct. i kvartalet. Til sammenligning var der blandt økonomerne ventet en forbrugsvækst på 2,3 pct. Første opgørelse pegede på en BNP-vækst på 2,9 pct. samt en vækst i privatforbruget på 2,1 pct.

Forbrugertilliden viste sig også som en positiv overraskelse ved at stige til 107,1 i november fra 100,8 måneden før. Til sammenligning var der ventet en stigning til 101,5 blandt økonomerne.

Fredag venter den nok tungeste offentliggørelse i denne uge i form af den amerikanske jobrapport for november. Her venter økonomerne ifølge Bloomberg News' estimater en jobskabelse uden for landbruget på 180.000.