Tirsdagens obligationer: Mindre risikovillighed gav faldende renter

De danske statsrenter fortsatte nedad tirsdag, hvor investorerne ud på eftermiddagen søgte væk fra aktiemarkedet og i ly hos obligationerne, hvilket gav stigende kurser og faldende renter.

Renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme dykkede med 2 basispoint til 0,67 pct. på en dag, hvor udsvingene atter var begrænsede grundet lavere handelsaktivitet i sommerferieperioden.

Samtidig var der dog heller ikke mange faktorer at handle efter for investorerne, der først torsdag for alvor får større makroøkonomisk nyt, når Den Europæiske Centralbank (ECB) afholder rentemøde.

Her er det forventningen blandt en del af økonomerne, at ECB med centralbankchef Mario Draghi i spidsen igen vil tage et skridt i retningen af en strammere kurs for pengepolitikken ved at fjerne sit tilsagn om at kunne øge det massive opkøbsprogram for obligationer, hvis økonomien igen forværres.

Hidtil har meldingen fra banken været, at den er klar til at reagere, hvis det bliver nødvendigt, men på det seneste har kommentarer fra flere af centralbankens topfolk peget i retningen af en mere høgeagtig retorik, end det tidligere har været tilfældet.

Tirsdag var det vigtigste nøgletal en opgørelse af de såkaldte ZEW-indeks fra Tyskland, og de skuffede i juli.

Forventningsindekset for juli faldt således til 17,5 fra 18,6 måneden før. Økonomerne havde ifølge estimater fra Bloomberg News ventet et mindre fald til 18,0.

Den del af Zew-indekset, som afspejler vurderingen af den nuværende økonomiske situation, faldt til 86,4 fra 88,0. Konsensus blandt økonomerne var ifølge Bloomberg News et uændret indeks på 88,0.