Tirsdagens obl.: Uensartet efter stemningsskift blandt aktierne

Det danske obligationsmarked lukkede tirsdag uensartet, efter at stemningen på de europæiske aktiemarkeder vendte rundt i løbet af formiddagen, mens fokus på obligationsmarkedet skiftede fra udbudsbekymringer til bekymringer for økonomien på lang sigt. I Tyskland overraskede Ifo-barometeret positivt, mens den amerikanske forbrugertillid kom ud svagere end ventet.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede onsdag 0,22 point højere i kurs 101,97 med en effektiv rente på 3,72 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,20 point lavere i kurs 89,30 med en effektiv rente på 5,19 pct.

- Investorerne har solgt ud ganske betydeligt af de fastforentede papirer de seneste to uger, sagde obligationsstrateg Marius Daheim hos Bayerische Landesbank til Bloomberg News. Investorerne er nu begyndt at kigge udover de massive udstedelser hos regeringerne i eurozonen, og tilbage på spekulationerne om de økonomiske udsigter på længere sigt, samt recessionen og inflationen, vurderede obligationsstrategen.

Den amerikanske forbrugertillid blev offentliggjort tirsdag eftermiddag og viste et fald til 37,7 i januar sammenlignet med opreviderede 38,6 i december. Analytikerne havde ventet, at forbrugertilliden ville stige til 39,0 i januar.

- Den amerikanske forbruger bliver presset fra så mange forskellige sider, sagde cheføkonom Douglas Smith hos Standard Chartered Bank til Bloomberg News. Vi er nødt til at se en bedring for arbejdsmarkedet, før vi ser en bedring på forbrugertilliden, vurderede cheføkonomen.

Tirsdag formiddag blev det tyske Ifo-erhvervstillidsbarometer offentliggjort og overraskede med en stigning til 83,0 i december sammenlignet med 82,7 måneden forinden. Analytikerne havde ventet et fald til 81,0 i december.

- Stigningen i Ifo-barometeret er et lille tegn på håb, men er ikke nødvendigvis et tegn på, at der værste er overstået, sagde cheføkonom Holger Schmieding hos Bank of America til Bloomberg News. Fremtidsudsigterne ser fortsat svage ud, og BNP-væksten vil falde betydeligt i første og andet kvartal i år, vurderede cheføkonomen.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 6/32 point højere i kurs 109 23/32 med en effektiv rente på 2,61 pct. Euroen lå lidt svækket mod dollaren, og ved dansk lukketid kostede en euro 1,3170 dollar.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )