Tirsdagens obl.: Udbyggede kursfremgangen i sen handel

 

Det danske obligationsmarked lukkede tirsdag med solide kursstigninger, efter at have udbygget den positive stemning i løbet af dagen. Det tyske Zew-erhvervstillidsbarometer kom ind lavere end ventet og øgede efterspørgslen efter de fastforrentede papirer. Kursfremgangen var understøttet af ændrede renteforventninger til Den Europæiske Centralbank, hvor investorerne nu venter, at centralbanken vil holde igen med de pengepolitiske stramninger.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede tirsdag 0,37 point højere i kurs 98,04 med en effektiv rente på 4,28 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,25 point højere i kurs 89,62 med en effektiv rente på 5,14 pct.

 

Tirsdag gik der rygter om, at den amerikanske centralbank vil sænke den toneangivende rente i aften. Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke og den amerikanske finansminister Henry Paulson har nemlig et møde sammen kl. 17 dansk tid, for at diskutere den seneste turbulens på de finansielle markeder.

 

- Det går ikke at holde de her renteniveauer på obligationsmarkedet med mindre centralbankrenten bliver sænket, og det er mere som om at det i øjeblikket er markedet, som styrer centralbanken og ikke omvendt, udtalte obligationschef hos Daiwa Securities, Raymond Remy, til Bloomberg News. En overraskende rentenedsættelse i aften er mulig, men nok ikke så sandsynlig, vurderede chefen.

 

Den amerikanske finansminister Henry Paulson sagde i et interview på CNBC tirsdag, at problemerne på de finansielle markeder vil fortsætte et godt stykke tid endnu, men at den amerikanske økonomi er stærk nok til at modstå problemerne.

 

Analytikerne og de institutionelle investorer i Tyskland var langt mindre optimistiske i august end ventet. Det tyske Zew-erhvervstillidsbarometer skuffede tirsdag formiddag, da det faldt til minus 6,9 i august sammenlignet med plus 10,4 måneden forinden. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News havde analytikerne ventet et mindre fald til minus 1,5. Underkomponenten for den nuværende situation faldt også mere end ventet til 80,2. Her var ventet et fald til 85,0.

 

- Zew-barometeret er ramt af de amerikanske kreditproblemer i august, men de potentielle konsekvenser for den tyske økonomi synes begrænset, udtalte chefen for Zew-instituttet, Wolfgang Franz, i en pressemeddelelse umiddelbart efter offentliggørelsen. Den tyske eksport kan dog blive ramt af den lavere købekraft hos de amerikanske forbrugere, påpegede Zew-chefen.

 

Tirsdag aften vil det amerikanske centralbankmedlem Jeffrey Lacker holde tale. Talen vil tiltrække opmærksomhed, idet den amerikanske centralbank i fredags ændrede sit syn på risikoelementerne for den amerikanske makroøkonomi. Det understøttede teorien om, at næste ændring af styringsrenten i USA bliver en rentesænkning ved mødet til september.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )