Tirsdagens obl.: Pakkespekulationer gav rentestigninger

I løbet af tirsdagen blev det til fremgang i obligationsrenterne, da den positive stemning fortsat havde fat i aktieinvestorerne. Det forplantede sig til obligationsmarkedet. Ved formiddagstid var opmærksomheden rettet mod forbrugerprisestimat fra Eurostat og senere ved eftermiddagstid mod den amerikanske ISM-erhvervstillidsopgørelse.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede tirsdag 0,99 point lavere i kurs 104,26 med en effektiv rente på 3,43 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,47 point lavere i kurs 92,13 med en effektiv rente på 4,88 pct.

-Stemningen er i høj grad præget af spekulationerne om de internationale hjælpepakker og håbet om, at de kan redde den globale økonomi, mens selve nøgletallene er trængt lidt i baggrunden, vurderede cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken over for RB-Børsen.

Det amerikanske ISM erhvervstillidsbarometer overraskede positivt, omend tilliden stadig kan ligge på et meget lille sted. ISM erhvervstilliden for servicesektoren steg til 40,6 i december fra 37,3. Økonomerne havde ventet et fald til 36,5. En værdi under 50 indikerer tilbagegang i aktivitetsniveauet.

Investorerne fik også tal for boligmarkedet med opgørelsen over det igangværende boligsalg. Det blev til et overraskende stort fald på 4,0 pct. i november og en markant nedrevidering for forrige opgørelse til et fald på 4,2 pct. i oktober fra første udgave på minus 0,7 pct. Økonomerne havde ventet et lille fald på 1,0 pct. i november-opgørelsen.

Det blev også til skuffende tal for fabriksordrer, som faldt 4,6 pct. i november og forrige opgørelse blev nedrevideret til et fald på 6,0 pct. fra minus 5,1 pct. Økonomerne havde ventet et fald på 2,3 pct. i november-tallet.

Eurostat var tirsdag formiddag aktuel med et estimat for forbrugerpriserne i eurozonen i december, som viste en stigning på 1,6 pct. sammenlignet med en stigning på 2,1 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet en stigning på 1,8 pct. i december.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 20/32 point lavere i kurs 110 12/32 med en effektiv rente på 2,54 pct. Euroen blev styrket lidt mod dollaren og ved dansk lukketid kostede en euro 1,3397 dollar.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )