Tirsdagens obl. : Marginalt lavere under rolig handel

Det danske obligationsmarked lukkede tirsdag marginalt lavere, efter at have haft foden placeret i positivt terræn det meste af dagen. Den Europæiske Centralbank pumpede tirsdag en stor mængde likviditet ud i pengemarkedet. Det fik aktiemarkederne til at vende rundt til kursfremgang og mindskede derfor appetitten efter de fastforrentede papirer. Den svagt negative stemning blev understøttet af tal for det amerikanske boligmarked, hvor påbegyndt boligbyggeri faldt mindre end ventet i november.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede tirsdag 0,02 point lavere i kurs 97,73 med en effektiv rente på 4,32 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,05 point lavere i kurs 88,55 med en effektiv rente på 5,21 pct.

Den Europæiske Centralbank (ECB) var tirsdag formiddag aktuel med opgørelsen af sin auktion over refinansieringsarrangementerne. ECB har sendt hele 348 mia. euro ud i pengemarkedet. Normalt løber arrangementerne i en uge, men ECB har denne gang valgt at forlænge perioden af udlånet til seksten dage.

- Den store udlåning fra ECB forbedrer kreditmarkedet på kort sigt og fjerner en del af "flugten til sikker havn"-effekten, udtalte obligationsstrateg hos Evolution Securities, Elisabeth Afseth, til Bloomberg News. Det er forklaringen på de marginale kursfald i tirsdagens handel, vurderede strategen.

Investorerne havde tirsdag set frem til en opgørelse over det amerikanske boligmarked, hvor påbegyndt boligbyggeri for november blev offentliggjort. Det påbegyndte boligbyggeri viste et fald til 1,187 mio. enheder i november i forhold til 1,229 mio. enheder måneden forinden. Det var mindre end ventet, idet analytikerne havde ventet et fald til 1,175 mio. enheder.

Den negative stemning på obligationsmarkedet blev tirsdag understøttet af en udtalelse fra ECB-medlemmet Jurgen Stark, som udtalte sig positivt om økonomien i eurozonen.

- Den fundamentale økonomiske situation i eurozonen er fortsat god, og indtil videre har den amerikanske boligmarkedskrise ikke påvirket økonomien i eurozonen, udtalte Jurgen Stark i forbindelse med et interview med en avis, ifølge Bloomberg News. Inflationen vil toppe de kommende måneder for så at falde tilbage, men de øgede inflationsrisici betyder selvfølgelig, at denne udvikling bliver fulgt nøje, bemærkede ECB-medlemmet.

Ved dansk lukketid kostede en euro 1,440 dollar, og dermed er dollaren svækket en anelse mod euroen. Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 4/32 højere i kurs 101 med en effektiv rente på 4,12 pct.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )