Tirsdagens obl.: Kursfald efter overraskende Zew-barometer

Læs mere
Fold sammen
Det danske obligationsmarked lukkede tirsdag lavere, efter det tyske Zew-erhvervstillidsbarometer kom ud bedre end ventet i januar, eftersom rentenedsættelser hos ECB og hjælpepakker fra den tyske regering hjalp på stemningen hos investorerne. Fortsat bankuro var dermed ikke nok til at ændre på den småsure stemning på obligationsmarkedet. Hele verden har nu øjnene rettte mod den anden side af Atlanten, når Barack Obama indtræder præsidentposten efter dansk lukketid.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede tirsdag 0,45 point lavere i kurs 104,43 med en effektiv rente på 3,40 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,15 point lavere i kurs 91,75 med en effektiv rente på 4,91 pct.

Tirsdag formiddag havde investorerne rettet fokus med det tyske Zew-erhvervstillidsbarometer, som viste en forbedring til minus 31,0 i januar sammenlignet med minus 45,2 måneden forinden. Det var langt bedre end analytikernes forventninger om en forbedring til minus 43,1.

- Recessionen er mere dyb end nogen havde frygtet, men tiltagene fra de globale centralbanker og regeringer vil formentlig snart stabilisere økonomien, sagde økonom Nick Matthews hos Barclays Capital til Bloomberg News. Zew-barometeret indikerer, at investorerne vurderer, at vi har lagt det værste bag os, bemærkede økonomen.

Den gode udvikling i Zew-barometeret fik ikke alle investorerne til at aflyse de dystre udsigter for den globale økonomi.

- De kommende par måneder vil byde på nye test af bundniveauerne for renterne, sagde obligationsstrateg Nick Stamenkovic hos RIA Capital Markets til Bloomberg News. Den fortsatte risikoaversion, kombineret med en forsat forværring af makrobilledet for eurozonen, samt yderligere rentenedsættelser hos Den Europæiske Centralbank, undestøtter den øgede efterspørgsel efter de fastforrentede papirer, vurderede strategen.

Det britiske pund var i fokus i tirsdagens europæiske handel, efter et kraftigt fald fra mandag efter den massive uro i den britiske banksektor. En overgang lå pundet under 1,40 mod dollar, hvilket var første gang, det er sket, siden 2001. Pundet lå desuden svækket mod andre valutaer som følge af usikkerheden forbundet med den britiske økonomi.

Den canadiske centralbank sænkede tirsdag sin rente med 50 basispoint til 1,00 pct. Bank of Canada har tidligere været med i de koordinerede rentenedsættelser hos den amerikanske og Den Europæiske Centralbank.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 1 3/32 point lavere i kurs 111 6/32 med en effektiv rente på 2,46 pct. Euroen lå pænt svækket mod dollaren og ved dansk lukketid kostede en euro 1,2920 dollar.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )