Tirsdagens obl.: Endte med rentestigninger

Det endte med rentestigninger og kursfald hos statsobligationerne efter en tirsdag med få nøgletal. Den amerikanske centralbankchef tog en del af opmærksomheden med sin vurdering af situationen. Den amerikanske handelsbalance for november overraskede positivt, men effekten fra handelsbalancen var størst på valutamarkederne med en solid styrkelse af dollaren.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede tirsdag 0,30 point lavere i kurs 104,82 med en effektiv rente på 3,35 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,41 point højere i kurs 92,53 med en effektiv rente på 4,84 pct.

Det amerikanske handelsunderskud faldt kraftigt til 40,4 mia. dollar i november fra 56,7 mia. dollar i oktober. Analytikerne havde ventet et mindre fald til 51 mia. dollar. Den største effekt skal findes på valutamarkederne, hvor det blev til en solid styrkelse af dollaren. Ved dansk lukketid kostede en euro 1,3190 dollar.

Den styrkede dollar satte umiddelbart en stopper for olieprisens deroute, og efter at prisen på den amerikanske referenceolie, WTI, var nede at runde 36 dollar pr. tønde lå prisen ved dansk lukketid på 38,5 dollar pr. tønde.

Den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, udtalte i London, at finanspakker ikke er nok til at skabe en vedvarende fremgang i økonomien, og der skal bruges stærkere midler. Centralbankchefen anbefalede, at regeringen køber eller garanterer bankers problemfyldte positioner. Bernanke vurderede, at den kommende præsident, Barack Obamas, plan kan have en positiv effekt.

Onsdag rettes fokus mod den tyske BNP-opgørelse for helåret 2008, hvor den seneste udvikling i nøgletallene har skabt øget nervøsitet for at vækstestimatet på 1,3 pct. ikke kan nås.

Senere rettes opmærksomheden mod det amerikanske detailsalg for december, som ventes at falde for sjette gang i træk med et analytikerestimat på minus 1,6 pct. Efter onsdagens europæiske lukketid er fokus på den amerikanske erhvervsundersøgelse Beige Book.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )