Tirsdagens børsbarometer: Kina gør aktier nervøse med værste vækstprognose i 29 år

Kina har sænket sin vækstprognose, og samtidig viser nye PMI-tal, at servicesektoren taber fart hurtigere end ventet. Det sætter aktiemarkederne op til en mudret børsdag, hvor investorerne ikke helt ved, om de er købt eller solgt.

Kinas premierminister Li Keqiang siger, at den asiatiske stormagt står overfor nogle hårde økonomiske udfordringer. Foto: AFP/Wang Zhao/Ritzau Scanpix   Fold sammen
Læs mere

Mandag var positive nyheder om Kina med til at gøre investorerne i godt humør, men i dag er det så lige det modsatte.

Beijing kom natten over med den laveste vækstprognose siden 1990 og går nu efter økonomisk vækst på mellem 6 pct. og 6,5 pct. i 2019, en nedjustering fra en fast målsætning på 6,5 pct. de seneste to år. I en sjælden indrømmelse fra den asiatiske stormagt sagde premierminister Li Keqiang, at Kina står over for en række »hårde udfordringer,« blandt andet på grund af handelskrigen med USA.

Som yderligere bevis på lavere vækst viste frisk tal for Kinas servicesektor også, at aktiviteten er faldet til det laveste niveau siden oktober. Det nøje overvågede Caixin PMI-tal faldt til 51,1 i februar, væsentligt lavere end analytikernes forventninger og en klar tilbagegang fra 53,6 i januar. Lavere kinesisk vækst rammer lige ind i investorernes værste frygt om en global afmatning – eller ligefrem recession – der formentlig ville ramme aktiemarkedet hårdt.

Men, men, men – Li havde en plan. Efter at have skyndt sig igennem afsnittet om lavere vækst kastede han sig ud i løfter om at øge beskæftigelsen, sænke skatterne og sikre lavere omkostninger for virksomheder. Derfor klarer kinesiske aktier her til morgen det bedre end ventet, og både Hang Seng og Shanghai Composite er steget. I resten af Asien er markederne dog primært dykket.

I Europa og USA er det mere mudret. I Europa åbnede børserne med små tab, og Danmarks eliteindeks er nede 0,1 pct.

I USA ligger futures marginalt højere, hvilket kommer, efter at alle tre store indeks lukkede med iøjnefaldende fald i går aftes. S&P 500 led for eksempel sit største tab i en måned. Rygter om, at USA og Kina var tæt på en endelig aftale om at lukke ned for handelskrigen, havde ellers løftet markederne i både Europa og USA mandag, men i mangel af konkrete tiltag og udmeldinger begyndte investorerne at blive nervøse igen. Derudover var tal for anlægsinvesteringer i USA skuffende, hvilket udløste spekulationer om, at regeringen vil skære i sine BNP-tal for fjerde kvartal. Av.

Tirsdag er også en historisk dag for Grækenland. Det gældsplagede land skal for første gang i ni år sælge 10-årige statsobligationer, et tegn på, at landet er ved at komme sig over knusende økonomisk krise. I 2010 fik Grækenland sin første hjælpepakke, da det befandt sig i midten af eurozonens økonomiske stormvejr.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

Der er smæk på PMI-tallene i dag, som kommer til at dominere den økonomiske dagsorden. Det er de endelige tal for februar, så der skal nogle store overraskelser til, før det rigtig kan ryste investorerne. Det er dog set før, så derfor er de værd at holde øje med, især i en finansverden, hvor der lige nu er så utroligt meget fokus på økonomisk vækst. Et tal over 50 indikerer, at der er vækst.

  • 9:55. Service og samlet PMI for Tyskland. De foreløbige tal, der kom ud 21. februar, viste, at det samlede PMI var steget til det 52,7 – det højeste niveau i fire måneder.
  • 10:00. Service og samlet PMI for eurozonen. Det foreløbige samlede PMI-tal, landede på 51,4 - det højeste i tre måneder.
  • 11:00. Detailsalg for eurozone. Glimrende parameter for at se, hvordan de europæiske husholdninger har det.
  • 15:45: Service og samlet PMI for USA. Det samlede tal steg til det højeste i otte måneder på 55,8 ifølge den foreløbige opgørelse.
  • 16:00. ISM-serviceindekset i USA. Minder om PMI, men der bliver holdt tættere øje med det.
  • 16:00. Salg af nye boliger i USA. Kan give et snapshot af, hvordan det vigtige amerikanske boligmarked har det.
  • 16:35. Bank of England-chefen Mark Carney holder tale. Hold øje med kommentarer om Brexit og renter – begge kan ramme pundet.

Virksomheder i fokus

  • D/S Norden, Københavns Lufthavne og AaB kommer alle med årsregnskaber
  • Nordea, efter at en række internationale medier – herunder Berlingske – mandag eftermiddag afslørende mistænkelige pengestrømme i bankens Vesterbro-afdeling. Aktien er - måske overraskende - oppe 0,9 pct. i tirsdagens tidlige handel. Til gengæld faldt den 4,2 pct. mandag, da rygter om et stort datalæk begyndte at florere.
  • Ørsted holder generalforsamling. Det er første gang, at ledelsen skal stå over for ejerne, efter at frasalget af Radius koksede. Det var ellers ventet, at det skulle give tocifrede milliardbeløb i kassen.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,2 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,9 pct.
Japans Nikkei 225: - 0,2 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,5 pct.

Europe
Danmarks C25:-0,1 pct.
Euro Stoxx 50: +0,1 pct.
Tysklands DAX 30: Fladt
Frankrigs CAC 40: -0,03 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,1 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,03 pct.