Tirsdagens aviser

Læs mere
Fold sammen
FINANS

SAS SIKRER VIGTIGE BESPARELSER: Det omkostningsplagede flyselskab SAS ser nu ud til at få held med at reducere selskabets omkostninger væsentligt. SAS har indgået en aftale med den danske del af kabinepersonalet, der sikrer flyselskabet en række besparelser. (Børsen side 5)

FÆRRE FLYVER MED SAS: SAS har svært ved at trække kunder til, og det kan få konsekvenser i løbet ar året. (Berlingske Business side 4)

KRITIKERE GIK UDEN OM MÆRSK: Menneskerettighedsorganisationen Globalization Monitor har rettet en sønderlemmende kritik af forholdene for 1900 ansatte på A. P. Møller - Mærsk containerfabrik i Dongguang i det sydlige Kina. (Børsen side 6)

MÆRSK-FELTER SKRUEDE NED: A.P. Møller - Mærsk fortsætter med at opleve faldende produktion fra oliefelterne i Nordsøen. (Jyllands-Posten Erhverv side 2)

VESTAS MÅ KÆMPE FOR ORDRERNE I USA: USA vil de kommende tre år fordoble produktionen af grønenergi gennem en massiv satsning på bl.a. vindmøller. USA toppede i 2007 Vestas-salgslisten. Alligevel har meldingerne ikke løftet Vestas. Nærmest tværtimod. (Jyllands-Posten Erhverv side 4)

FIONIA BANK SMIDER STORE EJENDOMSKUNDER UD: Den pressede bank vil afvikle mere end halvdelen af sine ejendomslån på seks-syv mia. kr. og leder nu efter medinvestorer til nødlidende projekter. (Børsen side 30)

NU KOMMER FYRINGSRUNDERNE: Fionia Bank fyrer hver tiende medarbejder og kommer ikke til at stå alene. Finanssektorens Arbejdsgiverforening drøfter opsigelser for flere andre banker. (Berlingske Business side 7)

PILLEN ER LYKKEN: Lundbeck har meget at takke Klaus Bøgesø for - mange milliarder kroner faktisk. Som måske den eneste i verden har han opfundet to blockbustere, nemlig Lundbecks to antidepressionspiller, som hver har solgt for en mia. dollar om året. Han går på pension i 2012 sammen med den nyeste version af lykkepillen. (Jyllands-Posten Erhverv side 12)

BAVARIAN BEKRÆFTER, AT PATENTSAG GENOPTAGES: Bavarian Nordics adm. direktør Anders Hedegaard bekræftede i går udmeldinger fra IR-chef Rolf Sass Sørensen om, at selskabet agter at genoptage patentsagen mod Oxford Biomedica, selvom en amerikansk dommer i første omgang afviste sagen. (Berlingske Business side 15)

ERHVERV

SERVICESEKTOR RAMMES HISTORISK HÅRDT: Arkitekter, vognmænd, butikker med varige forbrugsgoder og selv frisører rammes af krisen. (Børsen side10)

STOR UENIGHED OM NY TYSK REDNINGSPAKKE: Tysklands store regeringskoalition arbejder på højtryk for endnu en redningspakke til 375 mia. kr.(Børsen side 26)

KONSOLIDERINGSBØLGE PÅ VEJ INDEN FOR FORSIKRING: De små forsikringsselskaber er langtfra parate til nye solvensregler - og det kan medføre fusioner, vurderer en ekspert. (Børsen side 31)

MILLIARDGULEROD TIL SANTARIS PHARMA: Biotekselskabet har midt i finanskrisen indgået en aftale med amerikanske Wyeth, der med tiden kan betyde indtægter på over 5 mia. kr. (Børsen side 6)

VINDKRAFTENS VÆKST ER VOLDSOMT UNDERVURDERET: Det internationale Energiagentur (IEA) har i årevis nedtonet væksten i vedvarende energi til fordel for olie og atomkraft, og det har forvredet det sande billede af, hvor stort potentialet er for vindmøller, vurderer schweizisk økonom. (Berlingske Business side 12-13)

LANDBRUGETS GÆLD VOKSER: Over 80 pct. af landbrugets samlede gæld på 300 mia. kr. er optaget i variabelt, forrentede lån. Samtidig er de fleste landmænd nu afhængige af konjunkturerne i en bestemt del af erhvervet. (Jyllands-Posten Erhverv side 3)

DRASTISK FALD I ANTALLET AF NYE VIRKSOMHEDER: I fjerde kvartal sidste år faldt antallet af nyetablerede virksomheder med 25 pct. til 5.776. Finanskrisen skræmmer iværksættere væk og gør det svært at skaffe finansiering. (Jyllands-Posten Erhverv side 8)

POLARKLIMA FOR SALG AF MØBLER: Møbelsalget dykkede med 12 pct. sidste år. En massiv oprydning er på vej i branchen, hvor mange butikker må lukke. Ikea holder fast i planerne om nye varehuse. (Jyllands-Posten Erhverv side 10)

HISTORISK SAMMENBRUD I INDUSTRIENS EKSPORTORDRER: Danske virksomheder foran en meget vanskelig periode, men den politiske vilje verden over kan hindre en dyb recession, mener økonomer. (Børsen side 24)

PROMINENTE STÆVNES EFTER MILLIARDKONKURS: En række prominente navne inden for dansk shipping er blevet stævnet for over en halv milliard kroner i forbindelse med konkursen i det dansk-engelske tørlastrederi Britannia Bulk. Men alt tyder på, at det er det kuldsejlede selskabs direktør, der på kort tid har gamblet aktionærernes penge væk med risikable satsninger, der har kostet rederiet og investorerne dyrt. (Berlingske Business side 3)

BIVA PÅ ISLANDSKE HÆNDER: Den islandske investeringsbank Straumur har købt møbelkæden Biva. Islændingene skyde ny kapital i Biva, men vil drive møbelvirksomheden videre med et mindre antal butikker end i dag. (Berlingske Business side 6)

ØKONOMI

SKÅR I BRITISK ØKONOMI: Briterne betaler prisen for at have levet over evne på en økonomi baseret på forbrug og lånte penge. Industrien er særlig hårdt ramt. (Jyllands-Posten Erhverv side 14)

INFLATTIONEN I DANMARK OG EU ER HASTIGT AFTAGENDE: Inflationen er en plage, hvis den er for høj. Men den er også en plage, hvis den er alt for lav. Lige nu falder priserne med rask fart, men det er indtil videre positivt. (Berlingske Business side 9)

POLITIK

SKATTELETTELSER VIL BREMSE NEDTUR: Trods økonomisk krise vil næsten halvdelen af danskerne omsætte nye, reelle skattelettelser til forbrug. Det vil øge væksten. (Børsen side 23)

FT: FOGH PÅ NATO-TOPPOST: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kan blive generalsekretær for forsvarsalliancen Nato. Sådan lyder vurderingen fra Financial Times, der er en af de vigtigste aviser i EU- og Nato-hovedkvarteret i Bruxelles. (Børsen side 23)

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )