Tirsdagens aktier: Vestas trækker positivt præget C25 frem

Foto: Henning Bagger

Med Vestas som den største katalysator er de danske aktier præget af en generelt positiv stemning tirsdag, hvor positive meldinger fra handelsfronten gør op for svage europæiske nøgletal mandag, der her var med til at sende markedet ned.

C25-indekset stiger ud på formiddagen med 0,8 pct. til 1157,60 efter et fald på 0,1 pct. mandag.

Vestas er den største bidragsyder til fremgangen med et kursplus på 2,9 pct. til 557,40 kr. uden større bagvedliggende nyheder som forklaring.

Vestas er dog cyklisk af karakter - og aktien gavnes derfor af gode nyheder fra handelsfronten.

»Investorerne er blevet beroliget af en melding om, at topforhandlerne fra Kina og USA skal mødes i næste uge. Samtidig er der rygter om, at Kina har udstedt flere tilladelser til køb af sojabønner i USA,« skriver Kim Fæster, der er chefanalytiker hos Jyske Bank, i en kommentar tirsdag.

Med fremme er også andre cykliske aktier som Pandora og Rockwool, der stiger med henholdsvis 1,9 pct. til 288,40 kr. og 2,1 pct. til 1426 kr. - ligeledes uden selskabsspecifikke nyheder som umiddelbar forklaring.

NOVO LYSER STADIG OP

Positivt fokus er der også fortsat omkring medicinalselskabet Novo Nordisk, der stiger for sjette handelsdag på stribe. Fredag fik Novo amerikansk markedsføringsgodkendelse til diabetespillen Rybelsus - en oral udgave af GLP-1-analogen Semaglutid, der allerede markedsføres som Ozempic.

Det har kastet en stribe positive reaktioner fra analytikerne af sig. Senest har svenske Handelsbanken løftet sit kursmål for Novo til 395 kr. fra 366 kr. Den positive anbefaling »køb« fastholdes samtidig.

»Vi vurderer, at Rybelsus inden udgangen af 2027 potentielt kan opnå en markedsandel på 32 pct. - svarende til et salg på omkring 39 mia. kr.,« skriver Handelsbanken i et analysenotat tirsdag.

Novo løftes tirsdag med 0,5 pct. til 362,05 kr.

Nederst i C25-indekset falder Maersk Drilling med 1,8 pct. til 392,80 kr. Det kan hænge sammen med, at olieprisen falder med knap 1 pct. tirsdag, og dermed er meget af den stigning i priserne, der satte ind i begyndelsen af sidste uge, igen væk.

KAPITALMARKEDSDAG HOS CARLSBERG OG ÖSSUR

Bryggeriet Carlsberg og proteseproducenten Össur holder begge kapitalmarkedsdag tirsdag.

Ingen større nyheder er dog indtil nu sluppet ud fra de to begivenheder.

Carlsberg falder med 0,2 pct. til 990,80 kr. tirsdag formiddag, mens Össur stiger med 2,9 pct. til 52,50 kr.

Et positivt indslag er også Sydbank, der løftes med 2,2 pct. til 121,30 kr. Nordea har løftet sin anbefaling af bankkollegaen til »køb« fra »hold.« Kursmålet er sat til 140 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News.

Sydbank-aktien røg voldsomt i vejret fredag, efter at der opstod historier om, at banken har drøftet en fusion med Spar Nord, og samtidig satte Jyske Bank negative renter i udsigt for privatkunder med et indestående på mere end 750.000 kr.

Hvis Sydbank følger efter kollegaen, kan det ifølge flere analytikere styrke bankens indtjening pænt. Tirsdag stiger bankaktien for femte børsdag i træk.

/ritzau/FINANS