Tirsdagens aktier: Vestas til bunds i rødt marked efter konkurrentnyt

Foto: Henning Bagger

Vestas var tirsdag under pres på et dansk aktiemarked, der var surt - ganske som de øvrige markeder i både Asien, Europa og USA.

Konkurrenten Siemens Gamesa nedjusterede i sit regnskab for tredje kvartal af det forskudte regnskabsår 2018/19, og forventningen til driftsmarginen for hele året ventes nu i den lave ende af det tidligere udmeldte interval på 7-8,5 pct.

Der var dog også positive takter i regnskabet: Ordreindgangen steg 42 pct. til 4,7 mia. euro og var rekordhøj, og prisen per megawatt var en del højere end kvartalet før - 0,8 mio. euro per megawatt mod 0,67 i andet kvartal.

Selskab Kurs Ændr. %

Ændringen skyldes dog i høj grad færre ordrer fra Kina, hvor priserne er lavere.

Vestas-aktien blev massivt påvirket og endte med et fald på 6,4 pct. i 552 kr.

Hos finanshuset ABG Sandal Collier ser børsmægler Daniel Fabricius ikke grund til, at Vestas-aktien bør bakke efter rivalens regnskab.

»Det ser umiddelbart positivt ud. Det lavere driftsresultat skyldes eksekvering og er umiddelbart mere selskabsspecifikt for Siemens Games og bør ikke få indflydelse på Vestas,« siger han til Ritzau Finans.

Afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen synes også, at faldets størrelse virker overgjort.

C25 FALDT MERE END KOLLEGER

Det danske aktiemarked faldt med den brede pensel mere end kollegerne i Europa, da det endte med et fald på 1,8 pct. til 1119,00 - det laveste niveau siden slutningen af juni.

»Generelt er stemningen sur, og jeg ser tre faktorer som baggrund for det,« siger Ole Kjær Jensen.

Han peger på dels tweets fra USA's præsident, Donald Trump, om manglende fremskridt i handelsforhandlingerne med Kina, dels en række skuffende regnskaber fra Europa tildigt på dagen og endelig, at Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har været ude med brexit-hammeren

Stoxx 600-indekset lå ved dansk lukketid 1,6 pct. lavere.

CARLSBERG OG DEMANT KLAREDE FRISAG

Novo Nordisk faldt 1,6 pct. til 323,55 kr. Medicinalgiganten fik tirsdag konkurrentnyt fra Eli Lilly.

Salget af amerikanernes Trulicity, som på GLP-1-markedet er i konkurrence med Novos Victoza og Ozempic, steg til 1028,5 mio. dollar i andet kvartal, hvilket var en fremgang fra 779,8 mio. dollar i andet kvartal af 2018.

Et par analytikere, som Bloomberg News har fået estimater fra, forudså et salg på 1022 mio. dollar.

Carlsberg klarede sig bedst i C25 og endte dagen med en stigning på 0,5 pct. til 911,80 kr. uden selskabsspecifikt nyt. Aktien var sammen med Demant, der steg 0,2 pct. til 197,50 kr., eneste grønne islæt i eliteindekset.

Selskab Kurs Ændr. %

NORDEA FALDT EFTER SÆNKET ANBEFALING

Nordea fik sænket anbefalingen af den italienske investeringsbank Mediobanca til neutral fra outperform. Kursmålet blev barberet til 53,02 kr. fra 67,17 kr. Nordea-aktien faldt 2,1 pct. til 43,35 kr.

Kollegaen Danske Bank får baghjul af de svenske rivaler, og tendensen ser ud til at fortsætte de kommende år. Det kan medføre, at storbanken bliver nødt til at ændre sine langsigtede mål, mener en analytiker, skrev Berlingske Business tirsdag.

I februar 2018 havde Danske Bank sat et langsigtet finansielt mål om at være blandt de tre bedste nordiske banker målt på forrentning af egenkapitalen. Banken er dog allerede sakket bagud ifølge dette års halvårsregnskaber.

Selskab Kurs Ændr. %

Både Swedbank, SEB, Handelsbanken og DNB har overhalet Danske Bank, og kun Nordea ligger bagved, skrev Berlingske Business.

Danske Bank-aktien faldt tirsdag 2,4 pct. til 99,94 kr. og er dem for første gnag siden 25. juni under 100 kr.

»Generelt rammes bankaktierne også af faldende renter og udsigten til dem i lang tid endnu,« påpeger Ole Kjær Jensen.

Jyske Bank faldt 2,8 pct. til 215,70 kr. Sydbank faldt 2 pct. til 118,90 kr.

DFDS faldt 3,4 pct. til 250,80 kr., efter at dagbladet Børsen tirsdag kunne fortælle om nye britiske planer, som måske rederiet kan drage fordel af.

Den britiske regering har planer om at udbyde nye færgeforbindelser, så det kan sikres, at landet ikke løber tør for vigtig medicin og fødevarer i tilfælde af et brexit uden en aftale 31. oktober.

Det er dog endnu ikke sikkert, om DFDS vil byde på kontrakterne.

/ritzau/FINANS