Tirsdagens aktier: Vestas og Pandora gav C20 bedste dag siden april

Vestas og Pandora har haft det svært på aktiemarkedet gennem 2017, men de to aktier fik et tiltrængt comeback tirsdag efter gode nyheder fra USA, og det var med til at sikre den bedste dag i C20 Cap-indekset siden april.

Læs mere
Fold sammen

Indekset steg 1,4 pct. til 1118,15, selv om det var trukket ned af et pænt fald i Chr. Hansen, som mister sin topchef, hvilket ifølge flere analytikere giver en smule usikkerhed.

Vestas fik tirsdag et klap på skulderen af Bank of America - Merrill Lynch, der anbefaler sine kunder at købe op efter den seneste måneds kursfald på omkring 30 pct.

Den amerikanske bank vurderer, at der i aktiekursen er indbygget meget negative langsigtede forventninger med marginer under 4,5 pct. i Vestas' vindmølleforretning og cirka 20 pct. lavere volumener, end banken selv estimerer. Vestas-aktien steg 8,7 pct. til 392,30 kr.

SHORTERE MÅSKE PÅ VEJ UD AF PANDORA

Pandora endte også i toppen af indekset med en stigning på 6,3 pct. til 594 kr.

Smykkeselskabet har gennem 2017 været belejret af udenlandske selskaber, som har "shortet" aktien - satset på kursfald - men presset er lettet en anelse på det seneste, da amerikanske Maverick Capital har mindsket sin satsning til 0,86 pct. fra 0,97 pct. af aktierne i selskabet.

Tirsdag var udenlandske investorer desuden klart største købere af Pandora-aktien, og det nærer spekulation om, at flere short-investorer køber aktier tilbage og dermed også er på vej ud.

- Bevægelserne i Pandora er lidt bundet op på, hvad udlandet gør i øjeblikket. Og der er i dag lidt spekulation om afdækning af shortpositioner, og det giver et ekstra løft, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør for aktier i Sydbank, til Ritzau Finans.

Der var også købsinteresse for A.P. Møller-Mærsk, der har fået fjernet den sidste store knast i forbindelse med opkøbet af det tyske rederi Hamburg Süd, da de sydkoreanske myndigheder på visse har betingelser godkendt handlen.

Mærsk regner med, at den falder helt på plads torsdag, og B-aktien lukkede tirsdag 1,6 pct. højere i 10.500 kr.

ØRSTED OG LUNDBECK FIK MEDVIND

Derudover er Ørsted - det tidligere Dong - kommet tættere på en godkendelse af fire vindprojekter i Taiwan. Aktien steg 1,8 pct. til 344 kr., mens Lundbeck, der faldt mere end 7 pct. mandag, tirsdag fik et comeback og steg 1,7 pct. til 317,60 kr.

Chr. Hansen sluttede nederst i C20, efter at selskabets hollandske topchef, Cees de Jong, har valgt at sige sit job op, da han vil bruge mere tid med sin kone og øvrige familie i Holland.

Han har været direktør siden 2013, og i hans tid er ingrediensaktien steget omkring 150 pct. til en kurs på 559 kr. tirsdag, hvilket var et fald på 2,9 pct. over dagen.

- Cees de Jong har gjort det rigtig godt i sin tid hos Chr. Hansen, og det giver usikkerhed, at der nu skal findes en afløser. Det er en høj-multipel-aktie, og det er helt fair, at aktien falder på det her, siger børsmægler Anne Sophie Riis fra ABG Sundal Collier.

RTX, der laver indmad til teleudstyr, offentliggjorde regnskab tirsdag, der viste en fordobling af driftsoverskuddet i fjerde kvartal til 28,7 mio. kr., mens forventningerne til det nye regnskabsår lægger op til mindre tilbagegang på driften.

Aktien faldt 1,7 pct. til 169,50 kr.

Firstfarms, som driver landbrug i Østeuropa, fik vendt et underskud til et plus på driften i tredje kvartal, og aktien steg 2,5 pct. til 61,50 kr.