Tirsdagens aktier: Skuffende nøgletal skabte stor pessimisme og fald

Foto: Morten Dueholm

En ellers positiv start på det danske aktiemarked blev vekslet til mismod og kursfald ud på tirsdagen. C25-indekset endte med et fald på 1,1 pct. til 1128,80.

Medvirkende til den tiltagende pessimisme var særligt et sløjt nøgletal fra USA, der bekræftede fortsat sløje takter i industrisektoren.

ISM for industrisektoren i USA skuffede nemlig kraftigt ved at falde til 47,8 i september fra 49,1 måneden før, mens økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet en fremgang til 50,0.

»Det var skuffende tal, og det puster selvfølgelig til de bekymringer, vi i forvejen har til en eventuelt forestående recession. Det begynder det at ligne mere og mere, og det rammer aktiemarkedet med det samme,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

VESTAS VENDTE RUNDT MED INDEKSET

Vestas lå længe helt i toppen af et generelt også positivt C25-indeks tirsdag, efter at vindmølleproducenten mandag - der var sidste dag i tredje kvartal - hentede en stor pose ordrer og dermed nu har bud efter endnu et år med en rekordstor ordreindgang samlet set.

Det har løftet optimismen blandt flere analytikere, men Vestas-aktien, der også er cyklisk af karakter, lod sig påvirke af det generelle mismod på markedet og sluttede 0,3 pct. lavere i 530,20 kr.

»Vi fastholder købsanbefalingen af Vestas-aktien efter en opmuntrende og stærk ordreslutspurt i tredje kvartal, der i hvert fald indtil videre modbeviser kortsigtede skeptikere og kurssvaghed. Vi løfter vores estimat for ordreindgangen i 2019 til 17.000 megawatt (MW) fra 16.000 MW,« skriver aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank i en kommentar.

Vestas hentede mandag ordrer med en samlet kapacitet på 1617 MW, og dermed er årets samlede ordrehøst nu oppe på 11.335 MW - kun små 3000 MW fra sidste års rekord på 14.214 MW.

Med til historien hører det også, at der endnu ikke er indregnet uannoncerede ordrer for tredje kvartal i totalen for i år, hvor der også mangler både annoncerede og uannoncerede ordrer for fjerde kvartal.

I fjerde kvartal sidste år hentede Vestas ordrer for samlet godt 5,5 GW, så vejen til endnu en rekord synes banet.

ISS RAMT AF SÆNKET ANBEFALING

Med i bunden af C25 var serviceselskabet ISS, der har måttet se sin anbefaling hos amerikanske Jefferies blive sænket til »hold« fra »køb,« dagen igennem.

Jefferies har også samtidig sænket kursmålet betragteligt - til 180 kr. fra 255 kr.

»Vi tror, at ISS kommer til at misse sine pengestrømsforventninger til hele året, og vi ligger 4 pct. under konsensus og 9 pct. under den lave ende af selskabets forventningsinterval,« skriver Jefferies i en analyse.

ISS-aktien faldt med 3,2 pct. til 164,15 kr.

Allernederst i indekset endte ingeniørkoncernen FLSmidth, som uden større bagvedliggende nyheder som forklaring bakkede med 4,4 pct. til 285 kr. - blandt andet også påvirket af det sløje ISM-tal fra USA.

DEFENSIVE AKTIER I TOPPEN

Blandt de få positive indslag var defensive aktier som Chr. Hansen Holding og Tryg, der steg med henholdsvis 1,8 pct. til 592 kr. og 1,0 pct. til 198,20 kr.

Danske Bank, der nu endelig har lukket og slukket helt for de estiske aktiviteter, som var centrum for hvidvaskskandalen i banken, endte også i rødt trods en positiv start.

Det hang sammen med, at statsrenterne også vendte rundt efter de negative nyheder fra USA og endte tæt på uændret, efter at de ellers lå noget højere meget af dagen.

Danske Bank oplyste tirsdag, at den estiske filial er trådt i likvidation.

Aktien faldt med 0,4 pct. til 95 kr.

Blandt sidepapirerne faldt rederiet DFDS med 2,3 pct. til 242,80 kr.

DFDS oplyste tirsdag eftermiddag, at selskabet ændrer i rutenetværket i Middelhavet. DFDS' to forskellige ruter mellem Istanbul og det sydlige Frankrig, der før ændringerne gik til i henholdsvis Toulon og Sète, er nu blevet samlet til en rute, der sejler mellem Istanbul og Sète.

Det medfører også en engangsomkostning, der vil blive indregnet under særlige poster i fjerde kvartal.

/ritzau/FINANS