Tirsdagens aktier: Plusser vekslet til fald

Stemningen på de europæiske fondsbørser blev forværret efter tirsdagens positiv åbning, og udviklingen forplantede sig til Københavns Fondsbørs, hvor C20-indekset lukkede 1,0 pct. lavere i 253,38. Vestas blev hårdt udsat og endte med næststørste kurstab i C20-regi efter Nordea.

- Morgenstundens plusser blev vendt til tab, da de europæiske bankaktier faldt, efter at investorerne tog mandagens gevinster hjem. De faldende bankaktier satte sit præg på markedet, og senere blev den sure stemning understøttet af de skuffende forbrugertillidstal fra USA, vurderede afdelingschef for skandinaviske aktier Ole Kjær Jensen fra Sydbank over for RB-Børsen.

Nordea lukkede 4,6 pct. lavere kurs 30,8 efter mandagens markante fremgang på 16,2 pct. Den sure stemning i banksektoren trykkede Danske Bank-aktien 2,6 pct. lavere til kurs 56,5.

Vestas blev hårdt ramt af stemningsskiftet, og vindmølleaktien endte 4,4 pct. lavere i kurs 291. Vestas fik nyt fra teknologigiganten Siemens, som aflagde regnskab for første kvartal. Koncernen, som er konkurrent til Vestas med Siemens Wind Power, skrev, at vindaktiviteterne har opnået høje tocifret vækstrater og at driftsmarginalen er forbedret betydeligt i vedvarende energi aktiviteterne. Men mindre positivt var det, at ordreindgangen var faldet i forhold til samme kvartal i fjor.

- Vestas blev påvirket af meldingen fra Siemens, og aktien blev derefter ekstra hårdt ramt, sagde Ole Kjær Jensen.

Det ser ud til, at det bliver tyske Siemens der løber med ordren på vindmøller til Dongs nye havvindmølleprojekt ved Avedøre-værket til 185 mio. kr. Det oplyste Dongs administrerende direktør, Anders Eldrup, til Reuters.

A.P. Møller - Mærsk endte uændret i kurs 27.300. Den arabiske havneoperatør DP World, som er konkurrent APM Terminals, er i gang med at gennemgå sin ekspansionsstrategi, for at sænke omkostningerne grundet den økonomiske tilbagegang. Det skrev shippingavisen Lloyds List.

Carlsberg endte 0,8 pct. lavere i kurs 191 efter mandagens markante stigning på knap 10 pct. Carlsberg er kraftigt eksponeret mod det russiske øl-marked, som var aktuel efter produktionstal for december. Produktionen faldt med 0,6 pct. i 2008. Nedgangen forklares dels med den økonomiske krise og dels med en relativ kold sommer.

Bang & Olufsen-investorerne fik konkurrentnyt fra den tyske konkurrent Loewe. Årsregnskabet viste en indtjening, som var marginalt bedre end ventet. Omsætningen steg marginalt, og Loewe skrev, at koncernen venter en lille omsætningsvækst i 2009. Loewe pointerede, at usikkerheden i 2009 er høj. Loewe-aktien steg godt 3 pct. Bang & Olufsen faldt 0,7 pct. til kurs 73,5.

Aurigas-investorerne fik nyt i regnskabet fra Dupont, som skrev, at alle segmenter bortset fra aktiviteterne i landbrugssegmentet er faldende. Duponts er leverandør af kemikalier til landbruget på linje med Aurigas Cheminova-aktiviteter. Dupont vurderede endda, at netop disse aktiviteter vil gå et favorabelt miljø i møde i 2009. Auriga-aktien faldt 1,2 pct. til kurs 124.

Lundbeck, som lukkede 0,4 pct. lavere i kurs 123, solgte sin aktiepost i det børsnoterede Life Cycle Pharma og ejerandele i fire mindre kapitalfonde.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )