Tirsdagens aktier: Pandoras topchef udløser comeback til aktien

Der var endelig lidt oprejsning til Pandora tirsdag, hvor selskabets topchef, Anders Colding Friis, slog et slag for aktien ved at melde sig på købersiden.

Læs mere
Fold sammen

Derimod var Vestas under pres efter en mild salgsanbefaling fra den britiske storbank HSBC, og markedet var ved lukketid knækket nogenlunde lige over på midten.

Facit blev en lille stigning i C20 Cap-indekset på 0,2 pct. til 1143,02.

PANDORA RAMT AF UDSVING

Pandora gjorde sit til at trække i indekset. Efter fire børsdages fald på stribe til det laveste niveau i over to år og et samlet minus i 2017 på over 30 pct. dukkede der tirsdag købere op af smykkeaktien. Efter halvanden times handel nåede Pandora-aktien en foreløbig top på 615 kr. svarende til en stigning på 2,5 pct. fra mandag.

Siden gik det dog ned ad bakke indtil klokken 14, hvor smykkekoncernen sendte en meddelelse på gaden om, at Anders Colding Friis har købt aktier for omkring 1,4 mio. kr. På det tidspunkt lå aktien i 607 kr.

Men meddelelsen gav Pandora-aktien ny luft, da markedet tolkede opkøbet som et signal om, at topchefen mener, kursen er kommet for langt ned, vurderer Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.

- Og i forhold til at det er en aktie, som er lidt presset, så har det måske en ekstra effekt, i forhold til hvad vi normalt ser, når administrerende direktører køber op, siger han til Ritzau Finans.

Lukkekursen på Pandora endte tirsdag på 620 kr. svarende til en gevinst på 3,3 pct. fra mandag.

Blandt vinderne tirsdag var også Novo Nordisk, der steg 1,5 pct., uden at der var kommet nyt ud fra hovedkontoret i Bagsværd.

Desuden satte Dong Energy rekord efter en stigning på 1,6 pct. til 288,40 kr. Selskabets chef i Nordamerika, Thomas Brostrøm, siger i et interview med Ritzau Finans, at Dong har appetit på at udvide med nye projekter i USA.

Blandt de mest faldende aktier var Vestas, der endte 1,8 pct. nede i 589,50 kr., efter at HSBC havde sænket sin anbefaling til "reducér" fra tidligere "hold".

Et accelererende prisfald i vindmøllepriserne kan presse indtjeningsmarginerne over de næste 12-24 måneder, lyder begrundelsen. Det er blandt andet overgangen til auktionsbaserede ordninger i Europa, der skaber frygt for øget konkurrence og lavere vindmøllepriser.

REGNSKAB FRA MATAS

Aktien i regnskabsaktuelle Matas nåede i løbet af tirsdagen både at ligge over og under stregen, inden at den kunne lukke i et plus på 2,4 pct. til 106,50 kr.

Den såkaldte like-for-like-vækst landede i fjerde kvartal af 2016/17 på 2,5 pct. Omsætningen blev 779,4 mio. kr. mod ventet 803,5 mio. kr. blandt analytikere, som Bloomberg News havde estimater fra. Driftsindtjeningen, EBIT, på 83,1 mio. kr. var nogenlunde på linje med forventningerne.

- Matas præsenterer et ringere resultat, end jeg havde regnet med, men jeg lå også i toppen af markedet. Det er fint i tråd med, hvad markedet forventede, men jeg havde et højere ambitionsniveau end det der, siger Jyske Bank-analytiker Frans Høyer til Ritzau Finans.

HVERDAG IGEN

Efter en exceptionelt god mandag med en stigning på 39,3 pct. blev det tirsdag igen hverdag for Onxeo, der bakkede med 5,9 pct. til 32 kr.

Baggrunden for mandagens stigning var uklar, men det dansk-franske biotekselskab kan have være påvirket af positive nyheder om et fase 3-studie i sidste uge, som finanshuset Oddo & Cie. ifølge Bloomberg News har tolket som et godt tegn for aktien.

Parken har haft store problemer med fitnesskæden Fitness.dk. Siden købet i 2006 er næsten hele værdien nedskrevet, og nu er der muligvis brug for en ny partner i den videre udvikling, sagde Parken-formand Bo Rygaard til Børsen.

Parken-aktien dalede med 1,1 pct. til 87,50 kr.