Tirsdagens aktier: Pandora strålede mens Jyske Bank røg i kulkælderen

Pandora er blevet belønnet med en kursstigning på 10,4 pct. Smykkeselskabet har oplyst, at der i slutningen af august kommer en relancering af brandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Max Rossi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Pandora tirsdag blev belønnet af investorerne for sit seneste regnskab, var der omvendt ikke den store begejstring for regnskabet fra Jyske Bank.

Regnskaberne faldt på en dag, hvor det danske eliteindeks, C25, samlet sluttede 0,03 pct. højere i 1124,10.

Investorerne endte med at sende Jyske Bank-aktien ned med 4,2 pct. til 188,45 kr., efter at banken sammen med regnskabet for andet kvartal kunne fortælle, at banken vil indføre negative renter på privatkunders indskud på over 7,5 mio. kr.

Dermed er Jyske Bank den første bank, der indfører negative renter for privatkunder grundet de historisk lave renter lige nu.

Samlet set måtte banken også se sine resultater gå den forkerte vej i andet kvartal, hvor renteindtægterne faldt til 1340 mio. kr. fra 1439 mio. kr. i andet kvartal sidste år.

Til gengæld steg bankens gebyrindtægter med 124 mio. kr. til 523 mio. kr., og nedskrivningerne faldt en spids, men beholdningsresultatet drattede med 179 mio. kr. til et minus på 50 mio. kr. og belastede dermed også de nedre regnskabslinjer tungt.

Ud over Jyske Bank faldt eksempelvis også Danske Bank og Sydbank med henholdsvis 2,6 pct. til 89,42 kr. og 1,8 pct. til 109,50 kr. Generelt var den europæiske banksektor heller ikke helt velkørende i tirsdagens aktiemarked.

»Renterne falder lidt igen, og i øjeblikket kigger vi endnu mere på renterne, end vi har gjort tidligere - også med tanke på den inverse rentestruktur, der var ganske kort i USA i midten af sidste uge,« siger afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen fra Sydbank.

Pandora med snarlig relancering

Pandora-regnskabet blev belønnet med en kursstigning på 10,4 pct. til 257,40 kr. Sammen med regnskabet oplyste smykkeselskabet, at det i slutningen af august kommer med en relancering af sit brand - et resultat af arbejdet med restruktureringsprogrammet Programme Now.

Umiddelbart var det også til at aflæse af regnskabet for andet kvartal, at der er brug for nye strategiske skridt. I april, maj og juni faldt det sammenlignelige salg hos Pandora med 10 pct.

Samtidig bakkede driftsresultatet (EBIT) før restruktureringsomkostninger til Programme Now til 1075 mio. kr. fra 1266 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år.

Men udviklingen på den post var en spids bedre end frygtet blandt analytikerne, der havde ventet et resultat på 1048 mio. kr.

Dermed var det kun større end ventede restruktureringsomkostninger, der sendte de nedre regnskabslinjer ned i en mindre skuffelse.

»Man kan se, at nogle af de ting, der er sat i gang med Programme Now, bærer frugt. Så der er flere positive elementer end negative i regnskabet, og det er også derfor, at aktien bliver belønnet med en stigning,« siger Ole Kjær Jensen.

Pandora havde i kvartalet restruktureringsomkostninger på samlet 310 mio. kr., og for hele 2019 venter smykkeselskabet nu samlede omkostninger på op til 2 mia. kr. mod tidligere ventet op til 1,5 mia. kr.

Forventningerne til anlægsinvesteringerne sænkes en smule, men de øvrige finansielle forventninger - om en negativ omsætningsvækst i lokal valuta på 3-7 pct. samt en EBIT-margin før restruktureringsomkostninger på 26-28 pct. - fastholdes.

Regnskaber udenfor C25-indekset

Udenfor C25-indekset var blandt andet også Matas aktuel med regnskab, og det viste for første kvartal en lidt svagere end ventet omsætning og driftsindtjening. For hele regnskabsåret 2019/20 fastholdt materialistkæden dog sine forventninger.

Til trods for gentagelsen af forventningerne blev Matas sendt ned med 0,5 pct. til 64,70 kr.

Også Totalbanken, Grønlandsbanken og fodboldklubben AaB var tirsdag på banen med regnskaber. Totalbanken sluttede 14,7 pct. højere i 81,40 kr., Grønlandsbanken, som før børslukning endnu ikke havde afleveret sit regnskab, lukkede uændret i 545 kr., samtidig med at AaB faldt 3,7 pct. til 78 kr.

Tilbage blandt C25-aktierne fik FLSmidth hævet sin anbefaling af JPMorgan til "overvægt" fra »neutral«, og samtidig blev kursmålet skruet op til 360 kr. fra 320 kr. FLSmidth reagerede ved at stige 2,1 pct. til 277,60 kr.

Ørsted kunne derudover se sin anbefaling blive sænket til "neutral" fra "køb" af UBS, og det medvirkede til at sende aktien ned med 2,5 pct. til 661,40 kr.

/ritzau/FINANS