Tirsdagens aktier: Pandora skinnede klarest i solbeskinnet C25 - GENT

Investorerne tog godt imod Pandoras regnskab for første kvartal, hvor effekten af coronavirusset ikke var helt så slem som frygtet, da resultaterne er bedre end markedets forventninger for både toplinje og drift. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Pandora, Mærsk og høreapparatselskaberne var tirsdag blandt højdespringerne i C25-indekset, der sluttede med en stigning på 1,1 pct. i 1216,11. Dermed fulgte det danske marked de samme takter som i Europa, hvor det toneangivende tyske DAX-indeks ved dansk lukketid lå med en stigning på 2,2 pct.

Tirsdagen var præget af flere regnskaber, hvor der blandt andet kom kvartalstal fra Pandora, Vestas, Demant, Jyske Bank og Ambu, hvis regnskab for det forskudte andet kvartal landede mandag efter markedslukning.

»Det har været en intens regnskabsdag. Oven i det er der positive tendenser fra Europa efter et par sure dage. Der har været en ekstremt volatilitet i de cykliske aktier, og det smitter også af på Mærsk, hvor der ellers ikke er selskabsspecifikt nyt. Der ser vi også i resten af Europa,« lyder analysen fra Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Mærsk-aktien steg tirsdag med 3,9 pct. til 6362 kr.

Langsigtet løft til Pandora

Investorerne tog godt imod Pandoras regnskab for første kvartal, hvor effekten af coronavirusset ikke var helt så slem som frygtet, da resultaterne er bedre end markedets forventninger for både toplinje og drift. Selv om bundlinjen blev sendt i dørken af store negative finansposter, kvitterede investorerne alligevel med en stigning på 8,3 pct. til 245 kr.

Det skyldes ifølge Martin Munk, at Pandora kunne fremvise positive takter de første to måneder - inden udbruddet af coronavirus.

»Der var ventet en kraftig nedgang i like-for-like salget, men det var slet ikke så slemt som ventet. Der er en form for lettelse her. På lang sigt kan man måske forvente, at Pandora vil nå tilbage til normalen, og det tager markedet godt imod,« siger Martin Munk.

En anden opløftende nyhed fra Pandora-regnskabet var, at smykkeselskabet vurderer at være rustet til det værst mulige scenarie, nemlig at ingen af selskabets lukkede butikker når at åbne i 2020.

Kort før lukketid tirsdag annoncerede smykkekoncernen, at den har solgt 8 mio. aktier til en pris på 226 kr. per styk, hvilket betyder, at selskabet henter et bruttoprovenu på godt og vel 1,8 mia. kr.

Provenuet vil blive brugt til forudbetalinger på kreditfaciliteter.

Vestas kan stadig nå oprindelige prognoser

Et andet af tirsdagens regnskabsaktuelle selskaber, Vestas, blev også sendt pænt op i C25 med en stigning på 3,8 pct. til 396,20 kr.

Det skete på trods af, at selskabet ifølge analytikere kom ud af første kvartal med et skuffende driftsunderskud, EBIT, før særlige poster på 54 mio. kr. mod et estimeret plus på 103 mio. kr.

Vestas har suspenderet sine prognoser til 2020, men skriver i regnskabet, at selskabet alligevel vurderer, at det er muligt at nå de oprindelige forventninger til omsætning og driftsresultat.

»Det var meget blandede signaler. Umiddelbart en pæn skuffelse i forhold til indtjening, men der er håb i meldingen om, at Vestas stadig kan nå deres gamle prognose,« lyder det fra Martin Munk.

Demant tredobler kreditfacilitering

Høreapparatkoncernen Demant fremlagde tirsdag morgen sin periodemeddelelse, der som vanligt ikke indeholder specifikke tal. I meddelelsen skriver Demants, at selskabets finansielle forventninger til 2020 forbliver suspenderede, men høreapparatmarkedet er ramt af en betydelig, kortsigtet negativ effekt som det hed da forventningerne blev suspenderet.

Coronavirussets indvirkning på kvartalet betyder, at selskabet har tredoblet de tilgængelige kreditfaciliteter siden starten af året.

Demant-aktien steg 5,5 pct. til 158,60 kr., og konkurrenten GN Store Nord endte fulgte trop med en stigning på 5,2 pct. til 313,20 kr.

Ambu i bund efter mandagsregnskab

Ambu lukkede i bunden af C25-indekset, idet selskabet mandag efter lukketid kom med regnskab for andet kvartal i det skæve regnskabsår 2019/20. Aktien faldt tirsdag 6,7 pct. til 195,60 kr.

Medicokoncernen kunne ellers melde om en markant vækst, men bundlinjen kunne til gengæld ikke følge med som følge af øgede investeringer i USA.

»Det er dagens bundskraber. Isoleret set er kvartalet fornuftigt nok, men den falder måske fordi, de gentager deres guidance. Der har været en tro i markedet på, at de faktisk ville opjustere. De øger salgsstyrken i USA, og det kan man tolke forskelligt. Nogle har tolket det positivt at de øger aktiviteten, mens andre nok havde håbet på en opjustering,« lyder vurderingen fra Martin Munk.

Næstlavest i C25 lå tirsdagens sidste regnskabsaktuelle C25-virksomhed, Jyske Bank, med et fald på 1,7 pct. i 169,50 kr.

Underskuddet før skat på blev 996 mio. kr. Ifølge estimater indsamlet af banken selv var skønnet et underskud på 578 mio. kr.

En af de primære faktorer bag tilbagegangen er primært massive nedskrivninger, der endte på 1003 mio. kr.

Transportkoncernen DSV Panalpina blev løftet til »overvægt« fra »neutral« af den amerikanske storbank JPMorgan. Transportaktien steg 3,1 pct. i 682,60 kr.

Blandt sidepapirerne var der blandt andet regnskab fra kabelkoncernen NKT, der i første kvartal leverede en organisk omsætningsvækst på 19 pct. i kabelforretningen.

Samtidig steg det operationelle driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) i kabelforretningen til 10,2 mio. euro fra et minus på 2,4 mio. euro i første kvartal sidste år.

»Vi kommer lidt bedre ud af første kvartal end ventet i alle tre forretningsområder,« siger finansdirektør hos NKT Roland M. Andersen i et interview med Ritzau Finans.

NKT hev dog også en vigtig ordre i land på en turnkey-kontrakt til værdi af cirka 3,7 mia. kr. af den tyske netværksoperatør 50Hertz.

Alt i alt fik det investorerne til at sende NKT-aktien op med 6,7 pct. til 150,50 kr.

SAS fik en kreditfacilitet på 3,3 mia. svenske kr. Kreditten er godkendt af EU og har en løbetid på tre år. Den er garanteret for 90 pct.'s vedkommende af den svenske og danske stat, mens forhandlinger med den norske stat fortsætter.

SAS startede dagen oven på den nyhed med en stor stigning på 7,1 pct. til 6,45 kr., men aktien vendte snuden nedad og sluttede med et mindre plus på 0,5 pct. i 6,05 kr.

/ritzau/FINANS