Tirsdagens aktier: Pandora får kæmpekurssmæk og sender C25 ned

Pandora mister en lille femtedel af markedsværdien på børsen tirsdag efter mandagens nedjustering. Dermed sendes det ledende danske aktieindeks i minus, hvilket går mod tendensen i resten af Europa, hvor der er små plusser.

Også Lundbeck, Novo Nordisk og FLSmidth, der er regnskabsaktuelle onsdag, tynger C25.

Tirsdag middag ligger C25-indekset med et fald på 0,8 pct. i indeks 1144,88, mens eksempelvis det tyske DAX-indeks stiger 0,8 pct., FTSE 100 stiger 0,4 pct., og CAC 40 i Paris stiger 0,5 pct.

PANDORA BANKES I BUND

- Der er kun en historie i markedet tirsdag, og det er Pandora. I de andre 24 C25-aktier er der ikke meget selskabsspecifikt, udtaler afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Han og Sydbank ser frem til at blive klogere på baggrunden og høre yderligere forklaringer på selskabets telekonference efter torsdagens regnskab.

Her skal de uddybe den gedigne nedjustering, Pandora leverede mandag efter børstid. Smykkekoncernen ser nu en omsætningsvækst på 4 til 7 pct. i lokal valuta i 2018 mod tidligere 7 til 10 pct. Forventningerne til EBITDA-marginen sænkes desuden til cirka 32 pct. fra cirka 35 pct. Det svarer til knap 1 mia. kr. mindre i driftsindtjening.

Pandora har ikke givet nogen konkret forklaring på nedjusteringen, og vil først forklare sig i forbindelse med regnskabet for andet kvartal, der nu er rykket frem til torsdag. Tirsdag morgen har selskabet dog fulgt op med en spareplan, der koster 400 medarbejdere jobbet og skal spare 150 mio. kr. om året fra 2019.

Pandora-aktien falder hele 20,2 pct. til 342,80 kr. og lider dermed sit fjerdeværste kursfald på børsen siden noteringen i 2010. Det betyder samtidig, at markedsværdien falder med omkring 8 mia. kr.

Analytikerne har haft travlt ved regnearkene og flere huse har nedjusteret. Senest ABG, der halverer kursmålet til 375 kr. fra 750 kr. og sænker anbefalingen til "hold" fra "køb".

SØIK EFTERFORSKER NU OGSÅ DANSKE BANK

Pandoras dårlige nyheder mandag overskyggede til dels Danske Bank, der nu har fået Bagmandspolitiet i Danmark, SØIK, efter sig i forbindelse med det, der populært kaldes hvidvasksagen.

- Vi har grundet sagens meget alvorlige karakter og omfang fulgt sagen tæt gennem længere tid, men af gode grunde har vi naturligt holdt kortene tæt til kroppen. Nu er vi så langt, at jeg kan bekræfte, at vi i SØIK har åbnet en efterforskning med henblik på at undersøge, om vi i Danmark kan rejse straffesag mod Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven. Sagen har længe internt været meget højt prioriteret, sagde statsadvokat Morten Niels Jakobsen mandag eftermiddag i en meddelelse.

Danske Bank faldt 1,1 pct. til 180,85 kr. mandag, men ligger tirsdag middag 0,3 pct. lavere i 180,35 kr.

AMBU FÅR SKIDT ANALYSENYT

I bunden får Pandora selskab af Ambu, der falder 1,8 pct. til 259,60 kr. Medicoaktien har ellers været særdeles godt kørende på det seneste og ligger fortsat omkring 23 pct. højere end for en måned siden og er mere end fordoblet siden nytår.

Men Danske Bank sænker tirsdag anbefalingen af Ambu til "hold" fra "køb".

- Vi anser udsigten på kort sigt som værende lovende, da vi ser Ascope (engangskamera til luftvejsundersøgelser, red.) fortsætte sin lovende vækst. Men vi vurderer, at den nuværende aktiekurs ikke giver plads til skuffelser i den tidlige lancering på mave- og tarmområdet, skriver Danske Bank i analysen.

REGNSKABER I MORGEN

Mens tirsdagen ikke byder på nyt på regnskabsfronten, så er fem C25-aktier i vælten onsdag. Og Novo Nordisk, FLSmidth og Lundbeck aflægger deres tal inden handelsstart, så tirsdag vil være sidste dag, investorer kan positionere sig i aktierne inden da. Alle tre placerer sig i den nedre halvdel af C25.

Lundbeck falder 1,9 pct. til 446,50 kr., Novo Nordisk falder 0,5 pct. til 318,55 kr., mens FLSmidth falder 1 pct. til 406,60 kr.

/ritzau/FINANS