Tirsdagens aktier: Pandora-anført stigning og ny dukkert til Vestas

Smykkegiganten Pandora sluttede for anden dag i træk som den bedst præsterende aktie i C25. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier

For første gang i det nye år formåede det danske aktiemarked tirsdag at lukke i plus, og for anden dag i træk var Pandora den bedst præsterende aktie i C25, som endte 0,5 pct. højere i 1240,97.

Fremgangen på markedet aftog ellers hen på eftermiddagen, efter at indekset i løbet af formiddagen havde rundet niveauet 1253,73 og dermed et plus på 1,5 pct.

De seneste dage har frygten for en eskalering af krisen i Mellemøsten presset markedet, men mandag aften i USA stilnede den negative stemning af, hvilket tirsdag morgen sendte børserne i Europa op.

Situationen i Mellemøsten i fokus

»Det var et nervøst marked både mandag og i fredags i kølvandet af situationen i Mellemøsten. Men noget af det »risk-off«, vi så de foregående dage, kører lidt tilbage, og aktierne får lov til at stige igen,« siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Han venter, at markedet den kommende tid vil fortsætte med at have fokus på udviklingen i Mellemøsten, efter at Iran har sagt, at det vil gengælde amerikanernes drab på den iranske militærleder Qassem Soleimani.

»Situationen i Mellemøsten vil diktere udviklingen. Det er et nervøst marked, som forsøger at kvantificere, hvad effekten bliver af det modsvar, som Iran forventes at komme med, og selvfølgelig også om det er noget, USA skal svare på.«

»Hele konflikten og det modsvar, som markedet sidder og venter på, er det, som definerer markedsstemningen i øjeblikket,« siger Otto Friedrichsen.

Hævede anbefalinger af Pandora

I toppen af C25 lå igen Pandora, som udbyggede mandagens stigning på 12 pct. med et plus på 3,4 pct. til 339,30 kr. Smykkeselskabet præsenterede mandag opløftende tal for salget i fjerde kvartal, og sagde også, at driftsmarginen for hele 2019 nu ventes at lande i den øvre ende af forventningsintervallet 26-27 pct.

Efterfølgende har flere finanshuse valgt at hæve kursmålet for Pandora-aktien, og Danske Bank og Jyske Bank hævede desuden anbefaling til »køb« fra tidligere »hold«. Hos Danske Bank er kursmålet endvidere løftet til 400 kr. fra 300 kr., mens det hos Jyske Bank er sat op til 375 kr. fra 295 kr.

Mærsk-aktierne havde også en god dag efter et samlet fald på ca. 4 pct. over de foregående to handelsdage. Selskabets B-aktie endte 2,1 pct. højere i 9458 kr.

Derudover steg Coloplast 0,4 pct. til 823,60 kr., efter at selskabet tirsdag morgen løftede sløret for en treårig stomiaftale med den amerikanske indkøbsorganisation Premier, der repræsenterer cirka 4000 hospitaler i USA og flere end 175.000 andre leverandører.

Vestas faldt igen

I bunden af C25 lå Vestas med et fald på 1,4 pct. til 639,60 kr. Det var femte dag i træk med fald i aktien, som i 2020 foreløbigt er faldet med 5 pct. Tirsdag eftermiddag annoncerede rivalen Siemens Gamesa, at det i USA er blevet udpeget som foretrukken leverandør til et gigantisk havmølleprojekt på 2,64 gigawatt.

SAS-aktien er de seneste dage blevet presset ned med samlet 7 pct. - påvirket af en stigende oliepris efter urolighederne i Mellemøsten, men tirsdag rettede den sig 1,9 pct. til 10,59 kr. Tirsdag kom der trafiktal fra konkurrenterne Norwegian og Finnair, mens SAS onsdag kommer med sine trafiktal for december.

Der var også analysenyt om Nordea, som Société Générale nu anbefaler »sælg«" af mod tidligere »hold«. Aktien steg dog 0,8 pct. til 54,46 kr.

Biotekselskabet Orphazyme steg desuden 7,5 pct. til 86 kr. og fortsatte de seneste dages stigninger. Tirsdag eftermiddag blev det meddelt, at administrerende direktør i selskabet Kim Stratton fredag købte i alt 31.500 aktier i biotekselskabet for et samlet beløb på lidt over 2,4 mio. kr. Stratton købte aktierne til en gennemsnitspris på 76,95 kr. per aktie.

/ritzau/FINANS