Tirsdagens aktier: Ordreregn sendte Vestas op i stille start på året

En række sene ordrer til Vestas i det forgangne år sørgede tirsdag for lidt liv på det danske aktiemarked, som ellers var temmelig nyhedsfattigt.

Samlet endte det danske C25-indeks med at stige 0,3 pct. til 1149,07. Dermed lagde indekset, som har været toneangivende siden mandag 18. december, positivt fra land i det nye år.

- Det er en stille og rolig start på året. Man skal lige i gang, og der er ikke meget, der stikker væk fra, hvad man havde ventet, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

I den stille nyhedsstrøm stak Vestas ud med en stigning på 2,6 pct. til 440 kr. Vindmølleproducenten landede op til nytår hele ti ordrer med en samlet kapacitet på knap 1000 megawatt (MW), hvilket bringer de annoncerede ordrer for 2017 op på 10.691 MW. Det er både mere end året før og analytikernes forventninger ifølge estimater fra Ritzau Estimates.

Dertil kommer, at Vestas først ved årsregnskabet for sidste år fremlægger tallet for uannoncerede ordrer i fjerde kvartal, der vil løfte det samlede tal yderligere.

- Ordreindgangen peger mod et meget højt aktivitetsniveau i 2018. Det kan vise sig at være en uhyre vigtig komponent for, at det intense prispres ikke rammer rentabiliteten for hårdt, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, som har kvitteret for ordrestrømmen ved at hæve anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold".

I den mere kedelige ende af C25-indekset fandt man Pandora, der faldt 1,1 pct. til 668 kr. Tirsdag var der ikke nyt fremme om smykkeselskabet, men ifølge Danske Banks chefhandler kunne kursfaldet hænge sammen med usikkerheden, der vil være frem mod den handelsopdatering, som Pandora udsender forud for sin kapitalmarkedsdag 16. januar.

- Jeg tror godt, at man kan regne med, at aktien vil være meget volatil, indtil Pandora kommer med en "trading update", og det har sin kapitalmarkedsdag senere på måneden, siger Mads Zink.

Uden for C25-indekset så SAS ud til at nyde godt af en brancheanalyse, som Bank of America - Merrill Lynch havde forfattet.

I den vurderede storbanken, at regionalruterne i Europa vil nyde godt af Monarch's konkurs og Ryanairs vækstafdæmpning, samt at priserne på langdistanceflyvninger bør holde niveauet i starten af 2018 understøttet af robust efterspørgsel fra Asien og over Nordatlanten.

Omvendt kan en genopblussen af vækst fra mellemøstlige flyselskaber tynge optimismen og skabe prisbekymringer, ligesom risikoen for overkapacitet ud af Europa kan blive et fokuspunkt, vurderer banken ifølge Bloomberg News. SAS-aktien reagerede ved at stige 3,4 pct. til 16,75 kr.