Tirsdagens aktier: Øretæve til Pandora på 13,7 pct. trak C20 Cap ned

Pandora var tirsdagens helt store taber på det danske aktiemarked, efter at særligt udenlandske investorer valgte at sælge kraftigt ud af aktien efter smykkekoncernens regnskab for andet kvartal.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt de øvrige aktier i C20 Cap var udviklingen mere afdæmpet med stigninger i A.P. Møller-Mærsk, mens Novo Nordisk og Lundbeck tabte lidt terræn forud for de to selskabers regnskaber onsdag morgen.

Det danske eliteindeks var med et fald på 0,8 pct. til 1162,84 det indeks, der klarede sig dårligst blandt de større markeder i Europa.

Med et fald på 13,7 pct. til 649,50 kr. fik Pandora barberet rundt regnet 10 mia. kr. af sin børsværdi efter et kvartalsregnskab, som ikke helt kom i mål i forhold til analytikernes forventninger.

Regnskabet viste et nettoresultat i andet kvartal på 1095 mio. kr. mod ventet 1256 mio. kr. af analytikere adspurgt af Ritzau Estimates, og Pandoras topchef, Anders Colding Friis, talte efterfølgende om fortsat svære markedsbetingelser på det vigtige amerikanske marked.

SÆLGER PANDORA-AKTIER FOR 3,2 MIA. KR.

Mens flere analytikere på forhånd havde spået en noget mere behersket negativ reaktion på regnskabet, så blev det langt værre, efter at investorer, størstedelen fra udlandet, valgte at sælge ud af Pandora-aktier for over 3,2 mia. kr.

- Det er fair nok, at aktien falder på regnskabet. USA er stadig udfordret, og marginerne var svagere, end markedet havde ventet, så det er ikke en overraskelse, at den falder, siger chefaktiehandler Mads Zink fra Danske Bank til Ritzau Finans.

Onsdag kommer der regnskaber fra medicinalselskaberne Novo Nordisk og Lundbeck, og tirsdag var dermed sidste chance for investorerne til at positionere sig i aktierne.

Noget nervøsitet om udfaldet kan være baggrunden for, at Novo Nordisk faldt 0,4 pct. til 261,90 kr., og at Lundbeck lukkede 0,8 pct. lavere i 383,70 kr.

Flere C20-aktier formåede dog at trodse den negative tendens i det overordnede indeks. Coloplast klarede sig bedst med en stigning på 1,5 pct. til 548 kr. og Mærsks B-aktien klarede sig også godt med en stigning på 1,2 pct. til 13.460 kr.

Derudover fortsatte DSV rekordstimen med en lille plus på 0,2 pct. til 445,60 kr.

DONG BELØNNET FOR FRASALG

Også Dong Energy var eftertragtet og steg 1,4 pct. til 309,30 kr., efter at selskabet mandag efter børslukketid kunne fortælle, at det har solgt halvdelen af havvindmølleparken Borkum Riffgrund 2 til Global Infrastructure for 8,7 mia. kr.

Som følge heraf løftede energiselskabet sine forventninger til driftsoverskuddet (EBITDA) for hele 2017 til 17-19 mia. kr. fra 15-17 mia. kr.

Uden for C20 var der regnskab fra Københavns Lufthavne, som i sit regnskab for andet kvartal fastholdt forventningerne til hele året. Reaktionen på aktiemarkedet var afdæmpet med en stigning på 0,3 pct. til 5340 kr.

SAS faldt derimod 0,7 pct. til 15,20 kr. efter sine trafiktal for juli. Her oplevede selskabet en stigning i passagertrafikken målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 6,7 pct. i forhold til samme måned af 2016.

Kapacitetsudnyttelsen faldt dog 1,7 pct.point til 86,5 pct.