Tirsdagens aktier: Mærsk og Danske Bank spændte ben for C20

Det danske C20-indeks ikke holde trit med de europæiske kolleger i tirsdagens aktiemarked.

(Foto: Keld NavntoftR/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

. Med tunge aktier som Mærsk og Danske Bank i bunden kunne det danske C20-indeks ikke holde trit med de europæiske kolleger i tirsdagens aktiemarked, hvor Nets-aktien uden for C20 stod for det mest dramatiske bidrag.

I Europa lå det brede Stoxx 600 indeks med et lille fald på 0,2 pct. ved dansk lukketid, mens C20 Cap-indekset sluttede dagen i 1167,59 eller 0,6 pct. lavere end mandagens slutniveau. Generelt var der over dagen tale om sivende kurser over det meste af Europa.

- Det er stadigvæk Nordkorea og retorikken omkring Nordkorea, der trykker. Det er utrygt for markedet og skaber nervøsitet, vurderer senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

Mærsk B-aktien faldt nederst i C20-indekset 1,9 pct. til 12,370 kr. uden aktuelle selskabsspecifikke nyheder som baggrund.

- Den har i det hele taget haft en svær periode på det sidste og fortsætter nedturen. Raterne var skuffende i fredags, og vores egen analytiker påpeger, at der stadigvæk er ubalance i containermarkedet - også når man kikker ind i fremtiden, siger Martin Munk.

DANSKE BANK I MEDIEMØLLEN

Danske Bank fulgte med på vej ned i indekset med et fald på 1,3 pct. til 242 kr. Banken kom igen i fokus i en hvidvaskningssag, som blev omtalt i Berlingske. Og det kan være end del af forklaringen, mener Martin Munk.

- Men når det er sagt, så er finans altså også den mest faldende sektor ude i Europa, og jeg tror, at det lige så meget er den vinkel, vi skal have med, påpeger han.

Nordea-aktien faldt 1,2 pct. til 81,90 kr., og aktien i Jyske Bank sluttede dagen 1,0 pct. lavere i 370,70 kr.

For Nordea var det sidste dag, inden afgørelsen om placering af bankens fremtidige hovedsæde offentliggøres onsdag. Valget står mellem flytning til Finland eller Danmark samt at forblive i Stockholm. Bliver løsningen det sidste, er der i markedet forventning om, at det vil påføre Nordea ekstra omkostninger.

Øverst i indekset sluttede FLSmidth med en stigning på 1,0 pct. til 403 kr. skarpt forfulgt af GN Store Nord med et plus på 0,9 pct. til 209,80 kr. Heller ikke for de to aktier bød handelsdagen på selskabsspecifikt nyt.

- Vi fik gode tal fra Kina i sidste uge, og de har været understøttende for FLSmidth. Og den fik belønning for det, og det kan godt været, at det rumsterer videre, spekulerer Martin Munk.

SAS SCOREDE STOR STIGNING

Uden for eliteindekset var der anderledes gang i kursbevægelserne, og for luftfartsselskabet SAS var bevægelsen positiv med et plus på 5,6 pct. til 16,90 kr.

SAS brillerede før børsåbningen med et kvartalsregnskab med et overskud før skat og engangsposter på 1863 mio. svenske kr. Det var markant bedre end analytikerforventningen om et overskud på 1256 mio. svenske kr. ifølge SME Direkt.

Og den positive overraskelse blev suppleret med en opjustering af forventningerne til hele regnskabsåret 2016/17, hvor SAS nu venter, at overskuddet før skat og engangsposter bliver højere end de 939 mio. svenske kr., der blev tjent i 2015/16. Tidligere var der blot stillet et positivt resultat i udsigt.

NEDTUR FOR NETS

Dagens kursdrama blev leveret af betalingsserviceselskabet Nets, der indledte dagens handel med et fald på op mod 15 pct., inden aktien slingrede tilbage mod start. Ved lukketid var aktien faldet 5,1 pct. til 150,40 kr.

Markedet bød ikke på sikre informationer, der kunne forklare aktiens spektakulære bevægelse, og ved børslukketid var udsvingene fortsat omgærdet af mystik.

Til gengæld var der rigeligt med rygter, som handlede om en lav kurs ved den ventede overtagelse af selskabet, og om at overtagelsesforhandlingerne skulle være brudt sammen. Men en udtalelse fra Nets om, at selskabet selv ikke var bekendt med nyheder, der kunne forklarede den bemærkelsesværdige kursudvikling, dementerede, at det skulle være tilfældet.

Tirsdag opnåede aktien placering som dagens mest omsatte aktie på fondsbørsen i København.

FART PÅ ARKIL EFTER VEJORDRE

Entreprenørkoncernen Arkil kunne oplyse om en kontrakt med Vejdirektoratet på drift og vedligeholdelse af de danske statsveje. Kontrakten har en værdi af 270 mio. kr. og løber fra 2018 til og med slutningen af 2021, oplyste Arkil, der blev belønnet med et kursløft på 4,5 pct. til 359 kr.

Der kom tirsdag analysenyt om Dong Energy fra canadiske RBC Capital Markets, der har løftet kursmålet for aktien med en fjerdedel til 350 kr. fra 280 kr. Den neutrale anbefaling "sector perform" fastholdes.

Dong-aktien lukkede 0,3 pct. højere i 326 kr.

ALK-Abelló steg 1,1 pct. til 1011 kr., efter at hollandske Kempen løftede anbefalingen af selskabets aktie til "neutral" fra "sælg". Kursmålet blev hævet til 960 kr. fra 900 kr., viser data fra Bloomberg.

Bavarian Nordic fik også hævet sit kursmål af det hollandske finanshus. Det lyder nu på 260 kr. mod tidligere 240 kr., som er milevidt under de 420,50 kr., som aktien lukkede i tirsdag efter en stigning på 0,5 pct.

Tre finanshuse har indledt dækning af danske Zealand Pharmas amerikansk-noterede ADR'ere med en positiv anbefaling af aktien.

Morgen Stanley anbefaler "overvægt" af aktien, mens Guggenheim og Needham begge indledte deres dækning af aktien med en købsanbefaling. Zealand-aktien blev løftet 4,6 pct. til 125,50 kr.

/ritzau/FINANS