Tirsdagens aktier: Fortsat usikkerhed trods stort comeback

De danske aktier var på klatretur hele tirsdagen, hvor der blev samlet op efter to dage med blodrøde markeder.

Foto: Torkil Adsersen.
Læs mere
Fold sammen

Sidste uges folkeafstemning i Storbritannien, hvor briterne valgte at stemme sig ud af EU-samarbejdet, sendte særligt fredag, men til dels også mandag, chokbølger gennem markederne og gav store kurs- og rentefald. Men tirsdag blev der igen samlet op.

C20 Cap-indekset steg med 2,6 pct. til 967,75 efter at være kravlet længere og længere op dagen igennem, og samtlige elitepapirer endte i plus.

FORTSAT STOR USIKKERHED

Der er dog fortsat masser af usikkerhed i markedet, der gør, at man ikke blot med ro i sindet kan købe aktier i Europa, herunder også Danmark.

- Vi ved dybest set ingenting endnu. Nogle af dem, der har solgt voldsomt de seneste dage, samler op igen, og derfor stiger markedet. Der er jo ikke udbrudt atomkrig, og derfor falder markedet ikke på én lang streg. Men det er stadig helt uafklaret rent politisk. Det er et åbent sår lige nu, siger Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg hos Industriens Pension, til Ritzau Finans.

- Hvorvidt vi skal længere ned på lidt længere sigt er umuligt at sige. Vi skal kigge på noget makro for at få en eller anden form for normaliserede signaler, fortsætter han.

Øverst på kransekagen var William Demant Holding, der uden umiddelbare bagvedliggende nyheder hoppede med 4,4 pct. til 127 kr. - skarpt forfulgt af TDC, der steg 4,1 pct. til 31,28 kr.

Generelt var humøret dog igen højt, efterhånden som investorerne tyggede på det politiske efterspil efter sidste uges afstemning. Tirsdag og onsdag er det markeret med topmøder i EU, hvor lederne af de resterende 27 EU-lande skal forsøge at finde en vej frem efter briternes farvel til samarbejdet.

MÆRSK TABER VIGTIG OLIEKONTRAKT

En af de mindre stigende aktier tirsdag var A.P. Møller-Mærsks B-aktie, der steg med 1,7 pct. til 8240 kr. efter mandagens fald på hele 8,6 pct.

Det kan hænge sammen med, at der allerede i mandagens handel opstod rygter om, at selskabets oliedivision, Maersk Oil, har mistet kontrakten på det store Al Shaheen-felt i Qatar, hvor Maersk Oil ellers har været operatør i mere end 20 år. Den nuværende aftale udløber i 2017.

Rygterne blev bekræftet af Mærsk selv om aftenen - efter dansk lukketid - og selskabet hæfter sig ved, at en eventuel forlængelse af aftalen ville have betydet væsentligt ringere vilkår.

- I forhold til den kontrakt, vi har nu, så er det nogle helt andre vilkår, der ville have været i en ny aftale, siger Jakob Thomasen, der er administrerende direktør hos Maersk Oil, til Ritzau Finans.

FINANSAKTIER I HOPLA

Blandt de bedst præsterende papirer tirsdag var bankerne, efter at netop finanssektoren også stod for skud mandag, hvor statsrenterne fortsatte ned som følge af panikken efter den britiske EU-afstemning.

Tirsdag steg renterne igen en smule, og med dem løftedes Jyske Bank, Danske Bank og Nordea med henholdsvis 3,2 pct. til 248,60 kr., 3,8 pct. til 171,60 kr. og 2,0 pct. til 55 kr. Uden for C20 steg Sydbank 4 pct. til 164 kr.

Nordea virkede dermed heller ikke synderligt påvirket af, at svenske SEB har sænket sit kursmål for aktien til 75,69 kr. fra 83,62 kr. Anbefalingen er uændret "køb".

STRIBE AF KURSMÅLSÆNDRINGER

Og ændringer hos forskellige finanshuse havde generelt effekt på tirsdagens marked.

Aktien i Chr. Hansen var eksempelvis påvirket af, at selskabet fik hævet sit kursmål til 459 kr. fra 419 kr. hos Goldman Sachs. Finanshusets anbefaling af aktien er fortsat "neutral". Ingrediensaktien steg med 3,5 pct. til 420 kr.

Britiske Barclays sænkede omvendt kursmålet for Vestas-aktien til 550 kr. fra tidligere 570 kr., men fastholdt anbefalingen "overvægt". Tirsdag steg Vestas med 2,8 pct. til 429,80 kr.

Novo Nordisk blev pillet af Goldman Sachs' såkaldte "conviction buy"-liste over de mest anbefalelsesværdige aktier. Anbefalingen er dog fortsat "køb", skriver Bloomberg News. Novos aktie steg 1,6 pct. til 347,50 kr.

Blandt sidepapirerne var der comeback til vagt- og serviceselskabet G4S, der fik læsterlige klø både fredag og mandag med dyk på henholdsvis 8,1 pct. og 8,5 pct.

Men tirsdag steg aktien 7,6 pct. til 16,03 kr., efter at den schweiziske storbank Credit Suisse ifølge data fra Bloomberg News løftede sin anbefaling af aktien til "outperform" fra "neutral".