Tirsdagens aktier: Demant og Vestas trak C25 op efter godt handelsnyt

Vestas vindmølle ved Brønderslev, mandag 9. juli 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Med Demant og Vestas som de største trækheste gik det danske aktier samlet set frem tirsdag, hvor positive meldinger fra handelsfronten gjorde op for svage europæiske nøgletal mandag, der her var med til at sende markedet ned.

C25-indekset steg med 0,5 pct. til 1154,43 efter et fald på 0,1 pct. mandag.

Demant og Vestas var de største vindere i eliteindekset med stigninger på henholdsvis 2,8 pct. til 187 kr. og 2,0 pct. til 552,40 kr. - uden at der var større nyheder fremme om de to.

For Demants vedkommende var der tale om et mindre comeback efter en lang og hård periode oven på det hackerangreb, som selskabet var udsat for i begyndelsen af september.

»Aktien har haft en grim periode siden hackerangrebet, og der er stadig usikkerhed om, hvor meget det kommer til at koste. Den kommer så lidt tilbage i dag efter en svær periode, men der er ikke noget nyt fremme om selskabet,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Positive handelsmeldinger trak op

Generelt kom markedet pænt tilbage tirsdag efter en tung mandag, der var præget af svært skuffende PMI-tal fra både Europa og USA.

Meldinger om nye forhandlinger mellem stridsparterne USA og Kina omkring samhandlen var med til at trække mundvigene opad.

»Det svage makroøkonomiske tema består, men vi klarer os hæderligt, fordi der også er kommet en melding om, at topforhandlerne fra USA og Kina skal mødes i næste uge. Det har holdt hånden lidt under markedet,« siger Martin Munk.

Den udvikling var også med til at trække en cyklisk aktie som Rockwool pænt op - tirsdag med 1,3 pct. til 1415 kr.

Novo tabte momentum ud på dagen

Positivt fokus var der også fortsat store dele af tirsdagen omkring medicinalselskabet Novo Nordisk, som fredag fik amerikansk markedsføringsgodkendelse til diabetespillen Rybelsus - en oral udgave af GLP-1-analogen Semaglutid, der allerede markedsføres som Ozempic.

Det har kastet en stribe positive reaktioner fra analytikerne af sig. Senest har svenske Handelsbanken løftet sit kursmål for Novo til 395 kr. fra 366 kr. Den positive anbefaling »køb« fastholdes samtidig.

»Vi vurderer, at Rybelsus inden udgangen af 2027 potentielt kan opnå en markedsandel på 32 pct. - svarende til et salg på omkring 39 mia. kr., skriver Handelsbanken i et analysenotat tirsdag.«

Novo lå længe pænt højere for sjette handelsdag på stribe, men ud på eftermiddagen gik euforien lidt i sig selv. Medicinalpapiret steg dog 0,1 pct. til 360,40 kr.

Nederst i C25-indekset faldt Maersk Drilling med 1,4 pct. til 394,60 kr. Det kan hænge sammen med, at olieprisen faldt med knap 2 pct. tirsdag, og dermed er meget af den stigning i priserne, der satte ind i begyndelsen af sidste uge, igen væk.

Sydbank fortsatte frem efter løftet anbefaling

Et positivt indslag tirsdag var også Sydbank, der blev løftet med 1,9 pct. til 120,90 kr. Nordea har løftet sin anbefaling af bankkollegaen til »køb« fra »hold«, og kursmålet er sat til 140 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News.

Sydbank-aktien røg voldsomt i vejret fredag, efter at der opstod historier om, at banken har drøftet en fusion med Spar Nord, og samtidig satte Jyske Bank negative renter i udsigt for privatkunder med et indestående på mere end 750.000 kr.

Hvis Sydbank følger efter kollegaen, kan det ifølge flere analytikere styrke bankens indtjening pænt. Tirsdag steg bankaktien for femte børsdag i træk.

Ligeledes blandt sidepapirerne steg Zealand Pharma i øvrigt med 6,8 pct. til 184,10 kr.

Selskabet kunne tirsdag berette om positive resultater med sit sidste fase 3-studie med lægemiddelkandidaten Dasiglucagon, der skal bruges til behandling af episoder med for lavt blodsukker hos diabetikere - såkaldt hypoglykæmi.

Efter at have nået alle primære og sekundære endemål i studiet med børn - ligesom det var tilfældet med de tidligere studier med voksne patienter - er Zealand Pharma nu klar til at indsende registreringsansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i starten af næste år.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk