Tirsdagens aktier: Coloplast undgik skuffelse på ellers rød dag

Coloplast kom igennem andet kvartal med et sæt hæderlige resultater, som mest af alt blev belønnet på aktiemarkedet, fordi der ikke var nogen store skuffelser iblandt.

Foto: Torben Christensen

Medicoaktien toppede C20 på en aktiedag, der var præget af faldende kurser og bekymrede investorer, der tolkede de seneste nøgletal fra USA og Kina som ildevarslende for væksten.

C20 Cap-indekset sluttede 1 pct. lavere i 986,92 med finans- og energiaktierne i bunden oven på skuffende bankregnskaber i Europa og et lille dyk i olieprisen. Samtidig blev der set frem mod hele fire C20-regnskaber onsdag.

COLOPLAST TOPPEDE TRODS NEDJUSTERING

Coloplasts salg var tæt på det forventede undtagen inden for kontinensbehandling, hvor væksten ikke holdt stand i forhold til forventningerne. Driftsmarginen var også sløjere end forudset, mens bundlinjen stort set ramte plet.

På forventningssiden måtte Coloplast nedjustere vækstudsigterne for resten af året målt i kroner, men det skyldtes valutaudsving. Så alt i alt var det ikke et dramatisk regnskab.

- Markedet virker til at drage et lettelsens suk. Stomi bidrager positivt, og hud og sårpleje leverer solide vækstrater. Så den underliggende vækst kompenserer egentlig for, at regnskabet både på toplinjen og målt på indtjeningen er lidt svagere end forventet, siger analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Aktiemarkedet sendte også Coloplast-aktien op straks efter regnskabet, og trods lidt tilbagefald ud på eftermiddagen sluttede den øverst i C20 med en fremgang på 0,6 pct. til 495,40 kr.

MÆRSK TIL BUNDS

I den kedelige ende lå Mærsk-aktierne hele dagen underdrejede og sluttede med fald på knap 2,5 pct., så en B-aktie i rederiet nu koster 8700 kr. før onsdag morgens regnskab.

Forudsigelserne for kvartalstallene ligger omkring et nulresultat på bundlinjen, og selv regner konglomeratet med et underliggende resultat i hele 2016, der bliver "betydeligt" lavere end i 2015, hvor det endte på 3,1 mia. dollar.

A.P. Møller-Mærsk er nemlig presset af omstændighederne - nærmere bestemt historisk svage fragtrater for containerfart og en oliepris langt under de seneste års niveau.

- Der er tvivl om alle resultaterne, fordi parametrene er fløjet op og ned i første kvartal, så det er rigtigt svært at vurdere resultatet, siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets til Ritzau Finans.

Også ISS, TDC og GN Store Nord aflægger regnskaber for årets første tre måneder inden børsåbning onsdag.

Helt nederst i C20 sluttede Nordea med et dyk på 2,7 pct. til 61,35 kr., mens Vestas havde endnu en sløj dag efter mandagens rygter om direktør Anders Runevads status som kandidat til topjobbet i Ericsson. Vindmølleaktien sluttede 2,6 pct. lavere i kurs 441.

AMBU BELØNNET FOR OPJUSTERING

Uden for C20 leverede Ambu i morgentimerne regnskab for andet kvartal, og det var pyntet med en opjustering.

Medicoselskabet ser nu en organisk vækst opgjort i lokal valuta i niveauet 8-9 pct. mod hidtil 7-9 pct. og en driftsmargin (EBIT) i danske kroner i niveauet 15-16 pct. mod hidtil 14-15 pct. De frie pengestrømme og gearingen ventes uændret på henholdsvis 150-175 mio. kr. og omkring det dobbelte af driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA).

- Vores toplinje vokser rigtigt flot, og vores nye produkter, der har en meget bedre dækningsgrad end de gamle, har en positiv indflydelse på vores salgsmix.

- Vi er bedre til at styre vores omkostninger i forhold til omsætningen, og det sidste er, at engangsvideoskopet Ascope, der har rigtigt flotte marginer, fortsætter den stærke vækst, siger Ambu-chef Lars Marcher.

Ambu-aktien steg 2,2 pct. til 233 kr. oven på opjusteringen.

SCHOUW FALDT TRODS EBIT-LØFT

Schouw leverede også en opjustering, men den blev slet ikke mødt med samme jubel. Det aarhusianske industriselskab venter nu et driftsresultat (EBIT) i intervallet 810-900 mio. kr. i 2016 - et løft på 50 mio. kr. mod tidligere.

Men investorerne reagerede negativt - måske på grund af et lille fald i periodens overskud - og sendte aktien 3 pct. lavere i 372,50 kr.

Uden for C20 var der til gengæld et kursløft til NNIT, der bygger et nyt datacenter, som skal servicere Danske Bank på en tiårig aftale til et trecifret millionbeløb. It-aktien steg 1,9 pct. til 184 kr.

/ritzau/FINANS