Tirsdag kom USAs centralbankchef med en advarsel, som sendte aktierne ned

Risiciene for den globale vækst er øget de seneste uger, advarer formanden for USAs centralbank, Federal Reserve, Jerome Powell.

Med de seneste data rejses der fornyet bekymring om styrken af den globale økonomi, lød det tirsdag fra USAs centralbankchef Jerome Powell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Juni har været en forrygende aktiemåned, men tirsdag formåede det amerikanske aktiemarked ikke at holde dampen oppe.

Det tunge industrindeks Dow Jones faldt med 0,7 pct. og noterede sig det største endagsfald i juni. S&P 500-indekset droppede 1,0 pct., mens teknologitunge Nasdaq bakkede 1,9 pct. Især et fald i Microsoft-aktien trak ned. IT-aktien faldt mere end 3 pct., efter en analytiker hos Jefferies udtrykte bekymring for, om Microsofts cloud-service, Azure, kan vinde kapløbet med Amazons rivalisering løsning.

Jerome Powell, formanden for den amerikanske centralbank, sagde tirsdag i en tale i New York, at risiciene for den globale vækst er steget i de seneste uger, hvilket forstærker markedets forventninger om, at FED sandsynligvis vil sænke renten i næste måned.

»Da Federal Reserves rentekomité mødtes i starten af maj, antydede foreløbige tegn på, at disse krydsstrømme var aftagende, og vi så ikke gode argumenter for at tilpasse vores rentesats,« sagde Jerome Powell ifølge Financial Times og fortsatte:

»Sidenhen er billedet ændret. Krydsstrømmene er kommet op igen med. Situationen er gået fra åbenbar fremskridt handelsfremskridt til større uvished, og med de nye data rejses der fornyet bekymring om styrken af den globale økonomi.«

Selv om den globale økonomi har vist tegn på nedgang, har aktierne reageret på håbet om rentesænkninger. I et vist omfang har investorerne også med de seneste ugers stigende aktiekurser indregnet muligheden for, at præsident Trump og Kinas Xi finder en handelsløsning på weekendens G20 topmøde.

»Investorerne har taget udgangspunkt i, at den igangværende vækstafmatning vil blive fulgt op af lavere renter. Hvis det ikke sker eller det ikke sker hurtigt og markant nok, og hvis der på weekendens G20 møde ikke kommer forsonende toner mellem Trump og Kina, kan der være lagt op til aktiesmæk de kommende uger. De lidt nervøse investorer bør fortsat snarere holde sig ude af end at øge deres eksponering i aktiemarkederne. Kortsigtet er risiko/afkastforholdet ikke tilstrækkelig attraktivt,« skriver Per Hansen, Nordnets investeringsøkonom, i en kommentar.

Markedet ser ifølge CMEs Fedwatch en 100 pct. sandsynlighed for en rentesænkning på FEDs kommende møde i juli. Tirsdag sagde Jerome Powell, at den amerikanske centralbank vil handle »som det måtte være hensigtsmæssigt« for at opretholde den amerikanske økonomiske vækst.

Samtidig slog Powell fast, at FED ikke er forudindtaget, og at centralbankens medlemmer agerer uafhængigt af politiske ønsker og tilråb. Denne bemærkning skal ses i lyset af, at præsident Trump gentagne gange har kritiseret den amerikanske centralbank for at føre en alt for stram pengepolitik.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Virksomheder i fokus

  • Anbefalingen af aktien i Novo Nordisk er onsdag blevet løftet til »køb« fra førhen »hold« af svenske SEB.

  • Amerikanske tech-giganter har ifølge Wall Street Journal fundet en måde at fortsætte forsendelser til Huawei, uden at overtræde Trumps forbud mod det kinesiske selskab.

Markederne lige nu - kl. 8:15

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,3 pct.
Kinas Shanghai Composite: -0,1 pct.
Japans Nikkei 225: -0,6 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,1 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: +0,1 pct.
Tysklands DAX 30: +0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,1 pct.

Råvarer
Olie (Brent): +0,6 pct. til 66,23 dollar
Guld: -0,4 pct. til 1.409,52 dollar

Valuta
1 dollar koster: 6,57 kroner
1 pund koster: 8,34 kroner