Tilsyn slår til mod passive »aktive« investeringsforeninger

En række danske investeringsforeninger kan have snydt deres kunder ved at påstå, at de aktivt forvalter investorernes opsparing, uden at de reelt har rørt en finger. Finanstilsynet er klar til at gribe ind.

Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet vil nu sætte tommelskruerne på en række investeringer, som tager sig betalt for aktivt at finde »vinderaktier« i stedet for blot passivt at investere kundernes penge i mindre givtige mainsteam-aktier.

Tilsynet har således over flere måneder undersøgt, om de såkaldt aktive investeringsforeninger tager penge for en vare, som investorerne reelt ikke får. Og der er konstateret brodne kar, skriver dagbladet Børsen.

Finanstilsynet vil derfor nu afkræve investeringsforeninger, der påstår at de investerer aktivt på kundernes vegne men reelt ikke gør det, redegørelser, og med mindre de har en god forklaring vil Finanstilsynet tvinge dem til at ændre varebetegnelse.

Tilsynet vil tirsdag offentliggøre sin undersøgelse af 188 investeringsforeninger, og deraf vil det fremgå, hvor stor en del af dem, der er »skabspassive«. Meget tyder på, at det er en relativ stor del.

»Det her ser ud til at være en brancheudfordring,« siger kontorchef i Finanstilsynet, Anna Frost-Jensen til Børsen.

Hos brancheforeningen, Investeringsforeningsbranchen, siger direktør Jens Jørgen Holm Møller:

»Jeg kan ikke svare, at der ikke er nogen, som har været passive, mens de har påstået, at de var aktive. Men jeg håber da ikke, at der er nogen. Hvis der er nogen, tror jeg ikke, at det er ret mange«.

Investorer, der mener, at de er blevet snydt for aktiv forvaltning kan klage til Forbrugerombudsmanden, og hvis det kan dokumenteres, at de har betalt for meget for aktiv forvaltning, fordi de er blevet vildledt, kan de gå efter en erstatning.