Tilsyn: Sådan fiflede Parken med aktierne

Store opkøb af egne aktier og systematiske handelsordrer lige ved lukketid holdt Parkens aktiekurs kunstigt højt, vurderer Finanstilsynet. (Opdateret kl. 11:04)

Parkens tidligere formand, Flemming Østergaard, er blandt de sigtede i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det finansielle Danmarks vagthund, Finanstilsynet, har netop offentliggjort sine bevæggrunde bag politianmeldelsen af den tidligere ledelse i Parken Sport & Entertainment samt to banker for kursmanipulation. Dokumentet er fra august sidste år, hvor Finanstilsynet sendte sagen videre til Bagmandspolitiet, der i denne uge har valgt at sigte både den tidligere bestyrelsesformand i Parken Flemming Østergaard, tidligere direktør Jørgen Glistrup, nuværende adm. direktør Anders Hørsholt og FIH Erhvervsbank for kursmanipulation. I den forbindelse fik sagens hovedpersoner ransaget deres kontorer mandag. Sagens omdrejningspunkt er det faktum, at Parken i perioden 12. november 2007 til 27. oktober 2008 købte 117.000 aktier i markedet. Det svarer til omtrent en tredjedel af det samlede aktiekøb. Finanstilsynet vurderer i den forbindelse, at Parken i kraft af sin dominerende handelsposition og indlæggelsen af store daglige købsordrer til højeste budkurs har "sikret en kunstig høj kurs, som ikke var et reelt udtryk for handelsværdien af aktien". "Udover det generelle støtteopkøb i aktien er det endvidere Finanstilsynets vurdering, at hensigten med selskabets systematiske indlæggelse af købsordrer i lukkeauktioner var at påvirke lukkekursen i aktien," skriver Finanstilsynet. Det vil med andre ord sige, at Parken bevidst forsøgte at få virksomhedens aktiekurs til at virke så høj som muligt, for på den måde at kunne udstråle stor interesse for aktien. Og det skulle så få andre investorer til at interessere sig for aktien. Anmeldelsen sætter også spotlight på Parkens bankforbindelser dengang. Det drejer sig om både FIH og Capinordic, hvoraf sidstnævnte i dag er under statens afviklingsselskabs vinger.  Finanstilsynet vurderede, at Capinordic og FIH var en central del af kursmanipulationen. "Tilsynet har således vurderet, at Capinordic Bank A/S og FIH Erhvervsbank A/S’ aktiehandler på vegne af Parken Sport & Entertainment A/S ikke blot har været en normal loyal udførelse af kundeordrer, der er omfattet af undtagelsen til kursmanipulationsforbuddet i værdipapirhandelsloven," siger tilsynet. Tilsynet nævner ikke direkte, det andet twist, sagen har. I perioden hvor parken-aktien var i topform, valgte Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup at indløse deres aktieoptioner. Det gav alene Flemming Østergaard et økonomisk boost på 15 millioner kroner. Kort tid efter styrtdykkede aktiekursen.

Finanstilsynet skriver i meddelelsen, at årsagen til at dokumentet først er blevet offentliggjort nu er hensyn til politiets efterforskning.


INFOshop: Pensionsselskaber i Finanstilsynets søgelys