Til sidst vendte aktiestemningen til positiv

Efter en noget nedtrykkende udvikling det meste af dagen med indeksfald på 0,3 pct. vendte det danske aktiemarked midt på eftermiddagen torsdag rundt - under indtryk af positiv inspiration fra bl.a. positive jobtal fra USA og en generelt positiv aktiestemning i Europa.

Læs mere
Fold sammen
Dermed fik udviklingen herhjemme samme fortegn, som prægede de europæiske markeder. Men den danske stigning kunne ikke helt følge med de europæiske, der nåede op på 0,9 - 1,3 pct. i Frankfurt, London og Paris. C20 Cap-indekset sluttede i 585.854 svarende eller 0,35 pct. højere end onsdagens slutniveau.

- Stemningen sættes af Ben Bernankes tale i går - som det vigtigste - hvor han beroligere markederne med hensyn til pengepolitiske stimuli. Dertil fik vi til eftermiddag nogle gode beskæftigelsestal, og her til sidst fik vi et pænt indeks for det amerikanske erhvervslivs forventninger ifølge Philly Fed-indekset, kommenterer aktierådgiver i Nordea, Jesper Bamberger.

Øverst i det danske indeks præsiderede Nordea-aktien, der allerede onsdag blev løftet efter offentliggørelsen af et kvartalsregnskab, der ifølge analytikerne bekræftede billedet af en stabil og solid bank. Torsdag supplerede storbanken JP Morgan de rosende betragtninger med en forhøjelse af kursmålet for aktien til 83,41 kr. fra 74,72 kr., mens Danske Bank hævede sit kursmål til 70,89 kr. fra 65,83 kr. Nordea-aktien steg 4,0 pct. til 70,15 kr.

Omvendt raslede FLSmidth-aktien til bunds i indekset efter sørgmodigt regnskabsnyt fra den svenske industrigigant Atlas Copco, som blandt sine mange industriaktiviteter også leverer udrustning til mineindustrien. Mens Atlas Copcos regnskab på de store linjer var tæt på forventningerne, var der fortsat tegn på kraftig svaghed i minedivisionen, og driftsmarginen var under det forventede. I forlængelse af regnskabet udbyggede FLSmidth-aktien morgentimernes kursfald til 0,9 pct., som sendte prisen på aktien ned i 271,50 kr.

Med til at hindre eliteindekset i voldsommere stigninger det meste af torsdagen var kursfald i Novo Nordisk på 1 pct. ved middagstid. Men kursen rettede sig midt på eftermiddagen og sluttede blot 0,3 pct. lavere i 934 kr. Aktien medvirkede dermed til det stemningsskifte, der kom til at kendetegne de sidste timer af torsdagens handel. Der var ingen selskabsspecifikke nyheder om medicinalgiganten i markedet.

Pandora var med i toppen med en stigning på 1 pct. til 217 kr. i et delvist comeback efter onsdagens uvenlige behandling af aktien. Med udgangspunkt i de seneste tids kursstigning valgte Jyske Bank at sænke sin anbefaling af aktien til "reducér", og det kostede onsdag aktien et kursfald på 1,9 pct.

Fra Fjernøsten rapporterede den norske shippingavis Tradewinds om forventninger om tab for Maersk Lines konkurrenter efter et kvartal med hårde vilkår for fragtraterne.

- Vi vurderer, at både Neptune Orient Lines og China Shipping Container Lines vil fremlægge markante minusser i andet kvartal efter faldet i fragtraterne, skrev det singaporeanske finanshus UOB Kay Hian i sin analyse ifølge Tradewinds.

Men Mærsk-aktierne var alligevel blandt torsdagens plusaktier med stigning på 0,5 pct. til 43.200 kr. for B-aktien.

Uden for indekset steg Rockwools B-aktie 1,9 pct. til 873 kr., efter at isoleringskoncernen kunne meddele købet af en tysk facadeisoleringsforretning, der går under navnet BASF Wall Systems. Købssummen bliver ikke offentliggjort, men transaktionen ventes ikke at påvirke den danske virksomheds forventninger for resten af regnskabsåret, oplyste Rockwool.

Genmab-aktien steg 2,9 pct. til 185,70 kr. Biotekvirksomheden meddelte kort før lukketid, at den har indsendt en såkaldt Investigational New Drug-ansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder om opstart af et fase 1-dosiseskaleringsstudie med midlet HuMax-TF-ADC til behandling af flere solide kræftsvulster.

/ritzau/FINANS