Tidligere Pandora-topchef sælger aktier efter et døgn og tjener 16 millioner

Björn Gulden, der er bestyrelsesmedlem hos smykkeselskabet Pandora gjorde mandag en særdeles god forretning i forbindelse med et optionsprogram i selskabet.

Björn Gulden var topchef i 13 måneder for Pandora før han i 2013 skiftede til et topjob i Puma. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIAN WIDMANN

Norske Björn Gulden, der er bestyrelsesmedlem hos smykkeselskabet Pandora, har på et døgn tjent 16 millioner kroner på en aktiehandel.

Det skete i forrbindelse med et optionsprogram i selskabet.

Mandag købte han 37.393 Pandora-aktier for bare 19.444 kr. - svarende til 0,52 kr. stykket. Og tirsdag har han så solgt godt halvdelen af de aktier for en en samlet pris på godt 16,3 mio. kr.

I alt har Björn Gulden afhændet 19.000 aktier for 16.322.240 kr., hvilket giver en gennemsnitlig salgspris på 859,59 kr. - eller svimlende 165.205,8 pct. mere, end de er købt til.

Björn Gulden var topchef for Pandora i 13 måneder før han skiftede til jobbet som topchef for Puma.

Også i biotekselskabet Genmab er bestyrelsesmedlemmerne blevet forgyldt. Den voldsomme kurstigning på Genmabs aktier har ifølge finans.dk nemlig ikke kun fyldt investorernes lommer til bristepunktet. En række prominente erhvervsfolk har, helt uhørt i en dansk sammenhæng, tjent enorme beløb på at sidde i bestyrelsen i det succesfulde danske biotekselskab. Særligt Lundbeck-direktør Anders Gersel Pedersen har som bestyrelsesmedlem i Genmab A/S tjent millioner af kroner på en lukrativ ordning.

I alt vil han, hvis udviklingen ikke ændrer sig, ende med at have scoret mere end 100 mio. kr. før skat på at sidde i bestyrelsen for det succesfulde danske biotekselskab. Størstedelen alene på tildeling af såkaldte warrants, dvs. en tegningsret til køb af aktier, viser beregninger foretaget af finans.dk.

Storinvestoren ATP kritiserede ordningen i skarpe vendinger.

»De beløb, som Genmabs bestyrelsesmedlemmer kan tjene (…), synes jeg, er opsigtsvækkende. Men med i det regnestykke hører, at aktiekursen er 50-doblet siden november 2011, og derfor vil enhver aktieaflønning ende i ekstraordinære beløb,« lød kritikken fra Claus Berner Møller, underdirektør for danske aktier i ATP.

Genmab er et af de få danske biotekselskaber, som det er lykkedes at få lægemidler på markedet.