Tiden rinder ud: PostNord nærmer sig den økonomiske afgrund

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Henning Bagger. Tiden er tilsyneladende ved at rende ud for PostNord.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Her har vi ugens sidste nyhedsoverblik. Der er godt nyt fra den højst placerede dansker i internationalt erhvervsliv. Dårligt nyt fra Novo Nordisk. Og meget dårligt nyt fra PostNord.

Velkommen til.

1
PostNord er ved at løbe tør for penge

Tiden er tilsyneladende ved at rinde ud for PostNord. Selskabet lever ifølge Børsens oplysninger så tæt på den økonomiske afgrund, at det kan løbe fuldstændigt tør for penge inden for få måneder.

»Jeg er bange for, at kassen er tom inden årets udgang,« siger Villum Christensen, postordfører for Liberal Alliance.

Den pressede situation har på det seneste fået staten til at undersøge om en privatisering er mulig. Det viser en aktindsigt i korrespondancen mellem Finansministeriet og det internationale konsulenthus Rothschild, der er hyret som rådgiver på PostNord-problemet.

Ifølge kilder Børsen har talt med, er der håb om, at PostNords fremtid vil blive afklaret i løbet af de kommende to-tre uger.

Postnord er ejet delvist af den svenske og danske stat, hvor den svenske stat har aktiemajoriteten med 60 pct. ejerskab.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Novo under anklage i USA: Topledelse afviste interne advarsler

I løbet af 2016 mistede Novo Nordisk næsten 40 procent af sin markedsværdi, da det viste sig, at selskabets ledelse havde været alt for optimistiske angående udviklingen i USA. Nu har en gruppe investorer sendt en 167-sider lang stævning afsted mod Novo, hvori Novo-ledelsen i Bagsværd bliver beskyldt for at overhøre talrige interne advarsler om, at det amerikanske marked var under pres.

To af de væsentligste vidneudsagen i stævningen kommer fra to tidligere Novo-direktører i USA, som ikke længere er ansatte i firmaet og nu optræder som whisteblowere.

Læs mere om den interessante sag i Berlingske Business.

Business anbefaler

3
Regeringen vil sætte en prop i håndværkerfradraget

Har du planer om at installere solceller eller skifte vinduer derhjemme, så bør du måske tænke dig om en ekstra gang. I hvert fald hvis du har budgetteret med et statsligt skattefradrag.

Ifølge Politiken vil regeringen sætte en prop i det populære håndværkerfradrag og i stedet indføre et nyt servicefradrag, målrettet alle former for hushjælp; fra rengøring og græsslåning til børnepasning og tøjvask.

I dag er det både muligt at fradrage udgifter til hushjælp og håndværksydelser. Men som et led i regeringens bud på en ny skattereform, der bliver præsenteret i næste uge, skal støtten fremover hovedsagelig gå til de praktiske gøremål i hjemmet.

4
Dansk Adidas-chef får drømmestart

Den vel nok højst placerede dansker i internationalt erhvervsliv, Kasper Rørsted, er kommet stærkt ud af startblokken som topchef i Adidas.

Stærk fremgang i salget har sendt aktiekursen til himmels. Siden Rørsted udnævnelse i januar sidste år er aktiekursen fordoblet, og seneste kvartalsregnskab viste en vækst i omsætningen på hele 19 pct.

»Vi vokser på grænsen af det mulige lige nu,« siger Kasper Rørsted.

Læs hele interviewet i Berlingske Business, hvor Rørsted også afviser, at han nogensinde vender hjem til Danmark.

I dag skal investorerne holde øje med Jackson Hole

Centralbank-bossernes årlige topmøde i Jackson Hole i Wyoming starter for alvor i dag. Og der bør investorernes fokus være rettet, skriver Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner.

  • Vigtigst i dag bliver de to hovedtalere på Jackson-Hole konferencen i USA: Kl. 16 dansk tid går Janet Yellen, chef for den amerikanske centralbank, på talerstolen og kl. 21 dansk tid er det så chefen for den europæiske centralbank, Mario Draghis, tur. Markederne vil veje samtlige deres ord på en guldvægt for at afkode, om der er nye signaler i forhold til den pengepolitiske kurs i de to store centralbanker. Interessen for de to talere er skærpet idag, fordi begge centralbanker star foran vigtige og historiske beslutninger om nedskalering af deres gigantiske obligationsprogrammer.

Det sker i dag

  • Kl. 07:30: Biotekselskabet Bavarin Nordic kommer med regnskab for andet kvartal 2017.
  • Kl. 09:00: Mejerikoncernen Arla aflægger halvårsregnskab.
  • Kl. 12: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger i dag flybasen Fighter Wing Skrydstrup. Her skal han få indblik i missionen i Baltikum, overvære træningsøvelser på terrænet og høre mere om forventningerne til de nye F-35-kampfly
  • Der ventes i dag også at blive afsagt dom en en korruptionssag mod Lee Jae-Yong, arving til det sydkoreanske konglomerat Samsung.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med pæne stigninger fredag morgen, hvor kursfald på Wall Street bliver modtaget med rystende hoveder hos de asiatiske investorer.

  • Nikkei 225 i Tokyo: +0,6 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,7 pct.

  • China Shanghai Composite: +1,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.