Tid til aggressiv satsning - eller at køre sikkert hjem

Vi tager hul på sidste uge af Berlingske Business’ og Nordeas aktiespil og sætter derfor fokus på strategier, der kan gøre forskellen, når målstregen er i sigte.

Aktierådgiveren anbefaler at gå efter aktier, der snart skal offentliggøre kvartalregnskab. Det gælder f.eks. DFDS. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS BUETTNER

Tiden flyver som bekendt, når man har det sjovt, og hvis turen til New York skal i hus, så er det måske nu, der skal sættes ind for at sikre førstepladsen. Aktiemarkedet herhjemme har været på en rutsjetur, siden startskuddet på managerspillet lød. Først op, så ned, så op igen og en smule ned. I skrivende stund ligger C20-indekset blot en snas over udgangspunktet.

Så hvad gør man, hvis man ikke lige ligger til at vinde hverken billetterne til The Big Apple eller håneretten blandt kollegaerne? Og hvad gør man, hvis man netop ligger lunt på førstepladsen og bare skal køre sejren i hus? Nordeas chefaktierådgiver Michael Borre har her bud på både den offensive og den defensive aktiestrategi.

»Normalt når vi er i regnskabssæsonen, så er det bedste tidspunkt at slå til på, dagen efter en virksomhed kommer med regnskab. På selve regnskabsdagen kan man få den største gevinst, men også brænde nallerne, hvis man har gættet forkert og satset i den forkerte retning. På dagen efter går man glip af de første kurshop, men minimerer samtidig risikoen. Det er oftest den bedste strategi,« siger han.

Men hvad hvis man har brug for et stort afkast, fordi man har en gruppe på arbejdspladsen og lige nu ligger efter kollegaerne i spillet? Det kunne rent hypotetisk være en journalist på erhvervsredaktionen i et større dansk medie.

»Så lad os nu smide alle principper over bord og gå efter den store, risikable gevinst. Så er den bedste strategi her at købe inden regnskabet og satse på, at virksomheden overrasker positivt. Det bedste bud på det lige nu er DFDS. Jeg kan godt forestille mig, at der kommer en opjustering. Blandt dem, der kommer med regnskab inden længe, er det nok DFDS, der mest sandsynligt vil opjustere.«

Defensivt C20-certifikat

»Et andet forslag kunne være Carlsberg-aktien, der lige nu bliver handlet 20-30 pct. under hvad tilsvarende bryggeriaktier koster. Der er kommet detaljer om omlægningsplanen og to mia. kroner i besparelser. Det kan godt ændre stemningen om aktien. Og på Carlsberg-aktien kan vi lave et bull-certifikat og geare gange to.«

Hvad så hvis man er i den modsatte situation, hvor man ligger i front og bare vil forsvare positionen uden store risici?

»Så er der to ting, der vil være oplagte. Det ene er at købe C20-certifikat uden gearing. Vi kan se, at rigtigt mange spiller på danske aktier, så hvis man bare vil følge med den generelle udvikling, er det en god gennemsnitsinvestering. Hvis man skal være endnu mere sikker, så kan man se på, hvilke aktier der er populære. Hvis alle andre har en aktie, så køb den. Så sidder man ikke lige pludselig og går glip af en stor stigning, og omvendt følger de andre med ned, hvis den falder,« siger Michael Borre.

Kvartalsregnskaberne tilføjer hver tredje måned aktiemarkedet et pift ekstra spænding, og det gælder ikke mindst tredje kvartal. Det er nemlig ofte her, at opjusteringerne til årets resultat kommer, ligesom mange selskaber kommer med toneangivende meldinger om forventningerne til næste års resultater.

Novos historie

»Det er en sjov tid at være investor i. Der er altid mange muligheder, og det kan være godt at kunne sin historik. Eksempelvis falder Novo Nordisk næsten hvert år, når tredjekvartals regnskab bliver offentliggjort. Det skyldes, at ledelsen her kommer med forventningerne til året efter, og Novo er altid meget forsigtige i deres udmeldinger. Så tænker mange, at pusten må være gået af dem i Bagsværd, men de fleste gange har de så efterfølgende opjusteret forventningerne to-tre gange i takt med, at året skrider frem,« fortæller Michael Borre fra Nordea.