Thomas F. Borgen: Der vil komme store udsving på de finansielle markeder

De finansielle markeder vil være rystede med store udsving i de kommende dage på grund af briternes nej, lyder det fra Danske Banks topchef Thomas F. Borgen. Det vil gå ud over både britisk, europæisk og dansk økonomi, fremhæver han.

Dansk økonomi vil blive ramt af det britisk nej, lyder det fra Danske Banks topchef Thomas F. Borgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Store udsving på de finansielle markeder, og et slag til både den britiske, europæiske og danske økonomi.

Det bliver det umiddelbare resultat af briterne nej til EU. Sådan lyder det fra topchefen i Danske Bank, Thomas F. Borgen.

»Det er klart, at det her vil få politiske, økonomiske og finansielle implikationer. Spcielt på den korte bane vil de finansielle markeder være præget af beslutningen. Valuta, rente og aktiemarkederne vil i de kommende dage være præget af stor usikkerhed og store udsving i kurserne,« siger Thomas Borgen.

Han er ikke i tvivl om, at økonomierne også vil blive ramt.

»Det vil være negative for den engelske og europæiske økonomi. Danmark er en lille åben økonomi, så vi vil også blive påvirket i negativ retning. Det er lidt for tidligt at sige hvor meget,« siger Thomas Borgen.

»Det afhænger af, hvordan det går med de politiske diskussioner mellem Storbritannien og EU. Jeg tror, at specielt den frie handel er meget afgørende. Hvis man som virksomhed vil etablere sig i Storbritannien er det vigtigt at vide, at man kan bruge landet som eksportmarked,« siger Thomas Borgen.

»Det er vores vurdering, at både briterne og EU ønsker en bilateral aftale, som vil bevare den fri handel. ikke mindst på grund af den økonomiske betydning Storbritannien har,« siger Thomas Borgen.

Han fremhæver, at han regner med, at specielt den europæiske centralbank, men også den amerikanske vil gøre, hvad de kan for at afbøde nogle af de negative effekter af det britiske nej. Det vil sige at de vil forsøge på at lempe pengepolitikken lidt mere ved at poste flere penge ud i økonomien.

Thomas Borgen understreger, at den direkte betydning for Danske Bank som virksomhed ikke vil være særligt stor, da banken ikke har ret meget forretning i Storbritannien.

Han vil på nuværende tidspunkt ikke spå  om, London kan bevare sin position den finansielle højborg i Europa. Men nogen aktører på de finansielle markeder vil nok begynde at etablere sig i andre EU-lande.

»Men vi er sikre på, at både EU og Storbritannien vil arbejde på at bevare de fri kapitalbevægelser,« siger Thomas Borgen.