Thailandske aktier drøner op i forventning om stille tronskifte

Thailands aktiemarked leverer fredag den største stigning siden sommeren 2013 i forventning om en stille overgangsperiode efter kong Bhumibol Adulyadejs død.

ARKIVFOTO: Thailands aktiemarked leverer fredag den største stigning siden sommeren 2013 i forventning om en stille overgangsperiode efter kong Bhumibol Adulyadejs død. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHAIWAT SUBPRASOM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den thailandske konge har været et samlingspunkt i det politisk splittede Thailand. Alligevel er dødsfaldet modtaget med stor ro, og frygten for en umiddelbar opblussen af de spændinger, som præger forholdet mellem land og by, og som mange gange før har givet anledning til store politiske problemer, er indtil videre gjort til skamme.

Til mange investorers overraskelse er såvel børsen i Bangkok som bankerne åbne fredag, efter at premierminister Prayuth Chan-ocha torsdag deklarerede 30 dages landesorg, men samtidig bad befolkningen om at lade livet fortsætte som vanligt.

Og på børsen stiger de thailandske aktier med hele 3,9 pct. Desuden styrkes den thailandske valuta, baht, til 35,31 bath per dollar fra 35,40 bath torsdag eftermiddag og 35,85 bath torsdag morgen.

Fremgangen kommer efter en periode mandag til onsdag med kraftigt vigende kurser på aktiemarkedet.

»Udsalget synes overgjort. Med militæret i solid kontrol bør markedet stabilisere sig. Du får ikke kaos, når generalerne leder landet«, siger økonom Song Seng Wun fra CIMB Private Banking i Singapore til Bloomberg News.

Militærstyret i Thailand har efter kongens død lukket underholdningsindustrien i Thailand i 30 dage, mens sørgeperioden pågår. Det signaleres desuden, at Bhumibol Adulyadejs søn, den 64-årige kronprins Maha Vajiralongkorn, skal overtage tronen.