Tesla mister 183 mia. kroner i værdi – på én dag

Efter en fænomenal optur fik Tesla-aktien onsdag klø og blev banket 17 procent tilbage – aktiens største fald siden 2013.

Tesla-aktien har vakt opsigt den seneste uge – først med en gigantisk stigning og siden med et brutalt fald. På billedet Tesla-stifter Elon Musk, da han præsenterede Tesla Model 3 til det kinesiske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix

Højt at flyve, dybt at falde.

Efter en fænomenal optur den seneste uge fik Tesla-aktien klø onsdag og blev banket 17 procent tilbage – aktiens største fald siden 2013. Dermed fik Elon Musks elbilsvirksomhed barberet 27 milliarder dollar (cirka 183 milliarder kroner) af sin markedsværdi på en enkelt dag. Trods det store dyk er Tesla stadig verdens næststørste bilproducent mål på markedsværdi. Efter Toyota men foran mastodonter som Volkswagen og General Motors.

Onsdagens brutale kursfald kommer, efter at Tesla den seneste uge bragede frem på børsen, og på blot fem dage steg 56 procent i værdi. Aktien koster nu 751 dollar, men var tidligere på ugen helt oppe i 969 dollar.

»Det her er, hvad der sker, når en aktie går amok – den stiger for meget for hurtigt, og så får den tæv,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, i en kommentar.

»Tesla er ikke 900 dollar værd i øjeblikket. Det bliver den måske i fremtiden, men er det i hvert fald ikke nu. 600 dollar er mere realistisk, og så er der stadig vækstpotentiale. Der er stadig risici forbundet med Teslas strategi, efterspørgslen på elbiler i Kina og virksomhedens gæld,« tilføjer han.

Den euforiske stemning overfor Tesla blev udløst i sidste uge, da selskabet kom med et regnskab for fjerde kvartal 2019, der var langt bedre end forventet og gav håb om, at særligt virksomhedens efterspørgsel i Kina vil være stærk.

Da aktien begyndte at stige, udløste det et såkaldt »short squeeze«, som var medvirkende til at accelerere opturen. Når man »shorter«, spekulerer man i kursfald og tjener penge, hvis en aktie falder, men omvendt taber man penge, hvis aktien stiger. Et »short squeeze« opstår, når for eksempel hedgefonde lukker deres positioner for at undgå yderligere tab, når aktien begynder at stige.

Selv om aktien i øjeblikket viser store udsving, er der dog stadig potentiale i at være Tesla-investor, siger Victor Dergunov, medstifter af Albright Investment Group og skribent på den finansiellle blog Seeking Alpha.

»Teslas fremtid ser utroligt lovende ud, og aktien vil formentlig stige betydeligt på længere sigt. Men ikke uden nogle væsentligt korrektioner på vejen,« skriver han i en kommentar.