Terrorangreb kaster skygge over aktiemarkederne

De forfærdelige terrorangreb i Paris vil presse aktiemarkederne ned. De voldsomme angreb i den franske hovedstad vil skade forbrugertillid, turisme og handel, vurderer flere analytikere.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD. Det franske aktiemarked har kurs mod fald i kølvandet af fredagens terroranslag.
Læs mere
Fold sammen

Fredagens voldsomme terrorangreb i Paris vil få aktiemarkederne i hele Europa til at dykke. I Tyskland har det toneangivende DAX-indeks kurs mod et fald på 1,5 pct.

»Til morgen er stemningen på aktiemarkederne negativ i kølvandet på weekendens tragiske terrorangreb i Paris, som frygtes at skade forbrugertillid, turisme og handel,« skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Det franske aktiemarked åbner som planlagt mandag morgen. Her forventer lokale analytikere, at markedet vil blive kraftigere påvirket end ved angrebet på Charlie Hebdo i januar.

»Angrebet i januar var anderledes og langt mere målrettet. Denne gang er angrebet rettet mod hele befolkningen,« siger Alexandre Baradez, der er analytiker i finanshuset IG.

Mange parisiske caféer, restauranter og butikker holdt lukket hele weekenden, hvilket kan betyde, at franske forbrugsaktier vil blive hårdest ramt, vurderer Alexandre Baradez.

Hos Nordnet vurderer investeringsøkonom Per Hansen, at terrorangrebene i Paris næppe vil have en længerevarende effekt på de finansielle markeder.

»Hvis terrorangreb skal have en længerevarende effekt, skal de givetvis komme i bølger og eventuelt medføre en frygt for at vitale forsyningsveje bliver afskåret. Det kunne eksempelvis være et olieprischok som frygt for et reduceret udbud. Netop olien er aktuelt ingen knap faktor. Verdensmarkedet er oversvømmet med olie,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Per Hansen vurderer, at angrebene i Paris ikke for alvor ryster de finansielle markeder, som det eksempelvis var tilfældet med terroranslaget mod USA den 11. september 2001.

»Historien tilsiger, desværre, at terrorangreb er blevet noget som sker med jævne mellemrum. Det kommer desværre ikke som et kæmpe chok for investorerne og derfor har effekterne på de finansielle markeder det med, alt andet lige, at være af korterevarende karakter,« skriver Per Hansen.