Temperaturen på dansk økonomi på frysepunktet - Nordea

Temperaturen i dansk økonomi nærmer sig isnende frost. Konjunkturbarometrene for såvel byggeriet, industrien samt servicesektoren er på historisk lave niveauer - og samtidig eksploderer antallet af konkurser og tvangsauktioner. Det konstaterer cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen.

- Det er ganske alarmerende tal, som Danmarks Statistik i dag har sendt på banen. Finanskrisen ser nu ud til for alvor at have bidt sig fast i dansk økonomi, skriver han.

Ikke siden konjunkturbarometrene blev offentliggjort første gang i 1998 har udsigterne været så negative som nu for samtlige sektorer, og det er især bekymrende at se, hvor kraftigt dykket i servicesektorens forventninger fremtiden har udviklet sig.

- Det skyldes, at denne sektor tegner sig for en meget stor del af beskæftigelsen herhjemme og beskæftigelsesforventningerne i undersøgelsen peger entydigt på, at der risikerer at komme en betydelig stigning i ledigheden i servicesektoren over de kommende måneder. Ikke mindst transportsektoren ser negativt på udviklingen, lyder det fra Helge Pedersen.

Af andre dårlige tal var en eksplosion i antallet af konkurser og tvangsauktioner.

Dagens temperaturmåling på dansk økonomi viser med al tydelighed, at finanskrisen nu rammer med fuld kraft.

- Væksten i 4. kvartal 2008 vil med stor sandsynlighed vise sig at blive negativ - og dermed er dansk økonomi atter i teknisk recession. Og begyndelsen på 2009 vil blive lige så svag. Ikke siden oliekriserne i 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne har vi oplevet et så kraftigt konjunkturtilbageslag - og der er betydelig risiko for en markant stigning i ledigheden over de kommende måneder, konkluderer Nordea.

Han understreger dog, at udgangspunktet for krisen er godt - i og med at ledigheden fortsat er på et rekordlavt niveau.

- Men det står helt klart, at den økonomiske politik skal forberedes til at imødegå endnu dybere tilbageslag. Timingen af skattelettelserne for i å har vist sig at være ualmindelig god - men meget tyder på at det også kan blive nødvendigt med yderligere stimuli f.eks. i form af en ufinansierede skattelettelser, offentlige investeringer i infrastruktur o.l. Det afgørende er, dog, at en ekspansiv finanspolitik strikkes sammen, så den ikke kun ser på de nuværende konjunkturelle problemer, men også forbedrer de økonomiske strukturer på længere sigt. Der er ikke grund til panikløsninger.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )