Teknologiaktier overvandt gældskrisen

Det amerikanske aktiemarked trodsede mandag tårnhøje renter i Spanien samt bekymringer over udviklingen i Europas gældskrise.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med undtagelse af Dow Jones-indekset blev aktierne sendt i vejret støttet af spekulationer om, at den amerikanske centralbank muligvis allerede denne uge annoncerer økonomiske stimuli i form af nye tilbagekøb af obligationer.

I alt 12 af de 21 banker, der handler direkte med centralbanken, forudser, at Fed skrider til handling i forbindelse med denne uges rentemøde. De øvrige ni banker regner ikke med nye tiltag, viser en rundspørge foretaget af Bloomberg News.

Stigningerne var mandag koncentreret om teknologisektoren og byggeriet, mens energi- og finanssektoren slog bak, og bekræftede et billede af et marked i vildrede. En stigning i den 10-årige spanske rente til over 7 pct. gav anledning til uro.

- Udfordringerne i Spanien ligger i høj grad foran os. Der hersker ikke megen overbevisning, vurderer en aktiestrateg over for Bloomberg News.

Apple steg 2 pct., og også Facebook var fint understøttet og endte 4,7 pct. højere. Facebook annoncerede køb af den lille virksomhed Face.com, der har specialiseret sig i software til at genkende ansigter på digitale fotos. Også Microsoft var i vælten. Selskabet præsenterede efter børslukketid sin ny tablet-computer, der skal tage kampen op mod Apples iPad. Forpremieren var imidlertid skidt. Microsoft faldt 0,6 pct. forud for præsentationen, der rygtedes allerede i weekenden.

I byggesektoren steg boligudviklerne D.R. Horton og Lennar Corp. begge omkring 4 pct. efter stærke nøgletal. NAHB's tillidsindikator for byggeriet nåede i juni det højeste niveau i fem år.

Spredningen af Europas gældskrise til Spanien slot til gengæld igennem i faldende kurser på flere af bankerne. Morgan Stanley faldt 3,4 pct., og Goldman Sachs endte 2,1 pct. nede. På indeksniveau sluttede Dow Jones-indekset 0,2 pct. lavere, mens S&P 500- og Nasdaq-indekset sluttede henholdsvis 0,1 pct. og 0,8 pct. højere. Futures peger tirsdag morgen på en flad åbning, når Wall Street åbner i tirsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk