Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
På det globale nyhedsmedie Bloomberg bliver effekten af journalisternes artikler fulgt nøje af ledelsen. Hvis artiklerne er overraskende og flytter markederne, bliver journalisterne belønnet.
Derfor kan et par Bloomberg-reportere sandsynligvis se frem til en fed julebonus i år, efter at nyhedsmediet sent tirsdag eftermiddag erfarede, at den europæiske centralbank, ECB, kan være på vej til at nedskalere de månedlige obligationsopkøb – også kendt som kvantitative lempelser. Kilderne til historien var angivelig medarbejdere i ECB, der ønskede at være anonyme, fordi informationerne var fortrolige.
Da historien fra Bloomberg blev offentliggjort, kunne effekten lynhurtigt ses på finansmarkederne. Euroen steg fra kurs 1,14 i forhold til dollaren til kurs 1,24 i løbet af en halv time som følge af Bloombergs artikel.
Budskabet var, at ECB, ligesom den amerikanske centralbank tidligere har gjort, sandsynligvis vil nedskalere det månedlige obligationsopkøb gradvist i bidder af ti milliarder euro. Kilderne afviste dog ikke fuldstændig, at centralbanken kunne tænkes at forlænge det nuværende opkøbsprogram, der udløber i marts 2017.
»Det kom som en overraskelse for markedet, fordi meldingen tyder på, at man så skal forvente, at pengepolitikken måske snart bliver strammet,« siger Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.
Han forklarer, at forventningen i markedet ellers har været den stikmodsatte; nemlig at ECB er mest tilbøjelig til at udvide de kvantitative lempelser – eller som minimum forlænge dem – og måske endda også sænke renten yderligere.
»Vi mener, at det virker som en postgang for tidligt at nedskalere det her, fordi inflationen i Europa stadig er lav,« siger Mikael Milhøj.
Fed-medlemmer pustede til ilden
Nyheden kom efter lukningen af de europæiske børser, men i USA lagde det en dæmper på stemningen, og de amerikanske aktier sluttede dagen med kursfald. Stemningen på Wall Street var ikke blevet bedre på af, at Federal Reserve Bank of Clevelands chef, Loretta Mester, og chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i Richmond, Jeffrey Lacker, begge holdt taler, hvor de kraftigt anbefalede endnu en amerikansk rentestigning i år.
I løbet af dagen steg renten på den amerikanske tiårige obligation, T-bond, med syv basispoint. Samtidig vurderer Bloomberg nu, at sandsynligheden for en amerikansk rentestigning i december er oppe på 60 procent.
Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, forventer ligeledes en rentestigning i år.
»I USA er man i gang med forsigtigt at stramme pengepolitikken. Det skyldes helt overordnet, at USA på mange måder har lagt krisen bag sig. Der er tæt på fuld beskæftigelse, og løn- og prisstigningerne er langsomt på vej op,« siger han.
Hos Sydbank er man heller ikke nervøse for, at de anonyme kilder i Bloomberg-artiklen får ret.
»Vi vurderer, at ECB højst sandsynligt vil forlænge opkøbene til efter marts 2017, men måske i lidt lavere tempo. Det skyldes, at inflationen og inflationsforventningerne i eurozonen fortsat er langt under ECBs målsætning på knap to procent,« siger Jacob Graven.