Tæv til aktierne fra morgenstunden

Den sure stemning på de europæiske fondsbørser forplanter sig også til Københavns Fondsbørs. C20-indekset taber mandag morgen 1,3 pct. til 463,86.

FLSmidth bliver hårdest ramt i C20-regi med et fald på 3,4 pct.

- Den sure stemning har afsæt i fredagens dårlige amerikanske inflationstal, vurderer senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Vestas åbner 2,6 pct. lavere i kurs 496, efter at vindmøllekoncernen annoncerer en stor ordre på 48 stk. V90-3,0 MW-vindmøller.

- Det er en stor ordre til en værdi på godt og vel 1. mia. kr., men det er også ved at være lidt tid siden, at Vestas har landet en stor ordre, bemærker Jacob Pedersen.

A.P. Møller - Mærsk åbner 1,4 pct. lavere i kurs 55.100 efter fredagens fald på 1,6 pct. Skibsreder Eivind Kolding, der har ansvaret for at rette op på problemerne i Maersk Line, vil kort efter nytår offentliggøre flere detaljer om genopretningsplanen, der er døbt StreamLine.

- Vi finder det vigtigt, at vi i første omgang orienterer vores medarbejdere. Indtil da vil vi koncentrere os om at færdiggøre implementeringsplanerne og orientere vores organisation herom, siger Eivind Kolding i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Danisco, som mandag aflægger halvårsregnskab, falder 1,6 pct. til kurs 362,5. Deutsche Bank i London er i gang med at kontakte advokater i Danmark i forbindelse med salg eller børsnotering af Daniscos sukkerdivision. Det skriver Dagbladet Børsen. Aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank vurderer, at øgede energi- og råvareomkostninger samt dollarsvækkelsen vil påvirke lønsomheden negativt. Yderligere har Daniscos storkunde Unilever haft det svært med is-salget i år.

Carlsberg åbner 1,0 pct. lavere i kurs 628. Det britiske Takeover Panel overvejer at tvinge Carlsberg og Heineken til at bestemme sig i forbindelse med et bud på Scottish & Newcastle ud fra devisen "put up or shut up". Afgørelsen ventes at komme sidst på ugen.

Novo Nordisk åbner uændret i kurs 328,5. Insulinproducenten har i weekenden underholdt 900 japanske læger om medicinkoncernens seneste insulinprodukt, Levemir. Nu skal der generobres markedsandele, som konkurrenten Sanofi-Avensis har taget de seneste år.

SAS åbner 1,4 pct. lavere i kurs 71. En truende storstrejke har fået SAS til at udskyde en beslutning om et salg af de tre datterselskaber SAS Ground Services, SAS Technical Services og SAS Cargo. De faglige organisationer i den skandinaviske luftfartskoncern har truet ledelsen med en lammende storstrejke, hvis salget gennemføres.

Bioporto stiger 10,6 pct. til kurs 5,2, efter at Børsen har sat fokus på selskabets biomarkør NGAL. NGAL kan identificere nyreskader på et tidligere tidspunkt end eksisterende diagnosemetoder.

RB-Børsen