Syrien-uro sendte Europa-aktier i rødt

På en dag, hvor konflikten i Syrien løb med størstedelen af overskrifterne, reagerede investorerne ved at søge væk fra de mere risikable aktier og sende de store indeks i Europa i rødt.

Brugen af kemiske våben i den syriske borgerkrig har fået ledende politikere i USA og Europa til at slå fast, at man vil gribe ind, hvis præsident Bashar al-Assads regime står bag angrebene. Senest konkretiseret ved den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, som fortæller, at USA's militær er klar til at angribe mål i Syrien, hvis det bliver beordret til det.

Hans udtalelser kommer, efter at udenrigsminister John Kerry har slået fast, at Assad-regimet vil komme til at stå til ansvar for sine handlinger.

Det brede Stoxx 600-indeks sluttede tirsdagen med et fald på 1,7 pct., mens det tyske DAX-indeks fortrak sig 2,3 pct., britiske FTSE dykkede 0,8 pct., og franske CAC 40 faldt 2,4 pct.

- Kerrys udmelding øger frygten for en eskalering af Syrien-konflikten og en negativ spillover-effekt i hele regionen, siger seniorstrateg Witold Barhke fra PFA Pension til Bloomberg News.

Værst endte dagen for holdingselskabet Polymetal International. Selskabet, der driver guld- og sølvminer, borede sig 8,5 pct. ned til 741 pence, efter at flere finanshuse sænkede deres anbefalinger af aktien i råvareselskabet.

Endnu engang var banksektoren i Spanien og Italien desuden presset, efter at begge nationer var ramt af stigende renter i løbet af dagen og grundet fortsat politisk usikkerhed i Italien. Bankia SA, Banco de Sabadell, Banco Popular Espanol var blandt de banker, som oplevede kursfald i omegnen af 5-8 pct.

I den anden og mere positive ende i Europas indeks endte olie- og gasselskabet Petrofac med et løft på 8,5 pct., efter at selskabets topchef slog fast, at man vil nå målsætningen om at fordoble overskuddet inden 2015.