Syrien-konflikt bekymrer aktiemarkeder

De røde tal vil formentlig være i overtal, når fondsbørsen i København åbner for tirsdagens aktiehandel. Årsagen skal findes på Wall Street, hvor aktierne prompte vendte fra plus til minus, da udenrigsminister John Kerry mandag aften raslede med sablen over for Syrien.

Læs mere
Fold sammen

Søgelyset vil i Europa desuden være på, hvordan det tyske Ifo-indeks falder ud, og herhjemme på halvårsregnskaber fra Rockwool og Simcorp.

John Kerry meddelte, at præsident Obama finder det vigtigt, at de ansvarlige for sidste uges gasangreb stilles til ansvar for deres handlinger, og John Kerry lod forstå, at den syriske regering er ansvarlig.

- Efter at de vestlige stormagter med USA i spidsen har skærpet retorikken temmelig kraftigt oven på det formodede gasangreb fra regimets side, er Syrien-konflikten dukket op på markedets radar. John Kerrys udtalelser i går var med til at sænke amerikanske aktier, skriver Henrik Drusebjerg, seniorstrateg i Nordea.

Det amerikanske aktiemarked gik som nævnt fra plus til minus efter udtalelsen fra John Kerry for at lukke i et minus på 0,4 pct. i niveau 1656,78 målt på S&P 500-indekset. Det er 0,7 pct. lavere end ved dansk børslukketid mandag kl. 17. Futures indikerer et fald på yderligere 0,2 pct. i S&P 500-indekset tirsdag.

Rockwool fremlagde i de tidlige morgentimer regnskab for andet kvartal, som var lidt svagere end ventet på både top- og bundlinje. Isoleringskoncernen opjusterede forventningerne til indtjeningen for hele året, men til et niveau, der stadig ligger et godt stykke under konsensus blandt aktieanalytikerne.

Andet kvartal viste en omsætning på 3686 mio. kr., og resultatet efter skat på 194 mio. kr., hvor der ifølge SME Direkt var ventet en omsætning på 3723 mio. kr. og et resultat efter skat på 214 mio. kr.

Rockwool opjusterede forventningerne til hele regnskabsåret, så der nu ventes et overskud på 700-750 mio. kr., hvor forventningen tidligere var "omkring" 700 mio. kr. Analytikernes forventninger var noget højere, idet de inden regnskabet havde kalkuleret med et overskud på 880 mio. kr. ifølge SME Direkt.

Rockwool lukkede mandag 1,0 pct. lavere i 960,0 kr.

SimCorp, der mandag faldt med 0,3 pct. til 174,5 kr., er senere tirsdag aktuel med regnskab for andet kvartal. Selskabets forventninger til hele året er en omsætningsvækst på niveau med 2012, hvilket vil sige mindst 5 pct. målt i lokal valuta, og en overskudsgrad (EBIT-margin) på mindst 22 pct.

FLSmidth kan komme i fokus i forbindelse med, at det schweiziske børshus UBS har fjernet aktien fra sin liste over de "mest foretrukne" aktier. FLSmidth steg mandag 1,8 pct. til 326,6 kr.

Hos Alm. Brand Markets har man indtaget en lidt mere positiv holdning til det kursmæssige potentiale i NKT, som børshuset har løftet kursmålet for, så det nu hedder 225 kr. mod tidligere 200 kr. NKT's aktie lukkede mandag 2,8 pct. højere i 256,5 kr.

Tirsdagen byder også på kvartalsregnskab fra Deltaq, Firstfarms, Møns Bank, Nørresundby Bank, NTR og Topsil. På nøgletalsfronten er der især fokus på det tyske Ifo-indeks, som ifølge Bloomberg News ventes at stige til niveau 107,0 i august fra 106,2 i juli. Tallet kan påvirke aktiemarkedet, hvis det overrasker.