Sydeuropas bankaktier i skammekrogen

Aktier i spanske, italienske og portugisiske banker er langt fra populære på de europæiske børser mandag.

Bankia, en af Spaniens største banker, fører an i nedturen med et kursdyk på 6 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Nyheden om, at andelen af dårlige lån stiger i de spanske banker, sætter skræk i markedet, og nabolandenes finansielle institutioner mærker også salgspresset.

Ifølge den spanske centralbank steg andelen af dårlige lån i landet til 11,6 pct. i juni fra 11,2 pct. i maj, og der er nu lån for i alt 176,4 mia. euro, hvor det er tvivlsomt, om bankerne kan regne med at få sine penge igen.

Det Europa-brede Stoxx 600-indeks ligger ved 13.30-tiden 0,4 pct. lavere - med klart størst pres fra undergruppen af banker, der dykker 1,5 pct.

Bankia, en af Spaniens største banker, fører an i nedturen med et kursdyk på 6 pct., og alle ni nederst rangerede aktier i indekset kommer fra banksektoren i Sydeuropa. Også Caixabank, Unicredit, Banco Sabadell og Intesa Sanpaolo er hårdt ramt med fald på omkring 4 pct.

Råvaresektoren ligger også underdrejet med fald på over 2 pct. til blandt andre Glencore Xstrata, Lonmin og Anglo American. Sektoren er blandt andet presset af et fald i kobberprisen, og ifølge nyhedsbureauet Reuters er der rygter om, at Glencore Xstrata må nedskrive for op mod 7 mia. dollar (39 mia. kr.) i de aktiver, der kom fra Xstrata i de to selskabers fusion.

Svenske Atlas Copco, der leverer udstyr til bl.a. minesektoren, har til gengæld en god dag og stiger 3,6 pct. til 183,90 skr. oven på et opkøb. Atlas Copco lægger næsten 11 mia. skr. for Edwards Group, der laver vakuumpumper, og det er noget, markedet kan lide.

Generelt ser mange markedsdeltagere med nervøsitet på onsdagens referat fra seneste pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank. Mødet blev afholdt i slutningen af juli, hvor centralbanken fastholdt sit opkøbsprogram, men mange venter, at det vil blive nedtrappet ved næste møde i september.