Sydeuropæiske banker får store kurshug på græsk uro

Halvdelen af de aktier, der er i blandt de nederste ti i det europæiske Stoxx 600-indeks i mandagens handel, er sydeuropæiske banker.

Halvdelen af de aktier, der er i blandt de nederste ti i det europæiske Stoxx 600-indeks i mandagens handel, er sydeuropæiske banker. Derudover er der også tre andre bankaktier at finde i bunden af det europæiske indeks omkring middagstid mandag.

Årsagen er, at investorerne frygter en afsmitning fra usikkerheden i den græske banksektor, vurderer Jyske Bank.

- Da vi sidste havde turbulens omkring de sydeuropæiske lande i 2012, så vi også, at det var finansaktierne, der blev hårdest ramt. Det er generelt bankerne, der har fået de største kursklø. Man er lidt bange for den smittefare, som nogle økonomer taler om. Det må være årsagen til, at netop de banker falder mere end gennemsnittet i dag, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Rent politisk kan det spille ind, at det af nogle investorer opfattes således, at trojkaen bestående af Den Europæiske Centralbank, Europa-Kommissionen og Den Internationale Valutafond (IMF), der er den gruppe, der forhandler hjælpepakker til kriselande, er for eftergivende, så kan det måske friste andre EU-lande til at følge Grækenlands linje over for EU.

- Man taler lidt om, at trojkaen skal passe på med at give for meget, fordi det kan medføre, at andre lande vil komme med lignende krav som Grækenland. Der er partier i andre sydeuropæiske lande, som har pendanter til det græske regeringsparti. Det er en svær balance for EU i den her situation, forklarer Martin Munk.

Han ser ikke risikoen for afsmitning værende på samme niveau som i 2012, hvor flere sydeuropæiske lande såsom Spanien og Portugal havde store økonomiske vanskeligheder.

- Der er sket en forbedring siden da. Det virker som om, at det er et mere græsk-isoleret tema end i 2012, hvor de sydeuropæiske lande var langt hårdere ramt. De har igangsat nogle reformer, som de har været ganske dygtige til at følge. Derfor må man antage, at smitterisikoen slet ikke er på samme niveau som i 2012, vurderer Martin Munk.