Sydbank: Prisdannelsen er ikke nødvendigvis rationel

Energikæmpen Dong går på børsen torsdag morgen, og det er svært at spå om, hvordan markedet vil tage imod energiselskabets aktie i de første handelsminutter.

Der har været meldt om en stor efterspørgsel på energiselskabets aktie, og det har gjort det muligt at sætte prisen i den høje ende. Det mener økonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

- Jeg tror, at vi kommer til at se en pæn stigning. Det er meget svært at sige, hvad der sker, og om det er 5 pct. eller 10 pct. Det afhænger lidt af, hvor stor efterspørgslen reelt har været. Man skal huske på, at der ikke nødvendigvis er en rationel prisdannelse i de første handelsminutter efter en børsnotering, siger Sydbanks analytiker Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Han forklarer, at nogle investorer vil have en tendens til at trække gevinsten ud i løbet af de første handelsminutter, mens andre køber op, hvis de ikke har fået tildelt det ønskede antal aktier. Han bider mærke i, at de små investorer har fået fuld tildeling af aktier, og spørgsmålet er derfor også, om det er sket på bekostning af de store investorer, eller om det er et udtryk for, at interessen ikke var helt så overvældende alligevel, påpeger analytikeren.

- Generelt hopper aktierne meget de første handelsminutter, når man har sådan en børsnotering som Dong. Derfor kan man nok forvente store udsving de første minutter, siger Morten Imsgard.

Torsdag morgen meddelte Dong, at den endelige udbudskurs er fastsat til 235 kr. per aktie. Det kommer ikke bag på analytikeren, der mener, at prissætningen er i den høje ende.

- Det er ikke overraskende efter den store interesse for Dongs børsnotering. For mig at se er det stadig en høj prissætning af Dong, der ikke tager højde for de risici, der er i forretningscasen fremadrettet. Der er en håndfuld større risici som de nye investorer skal forholde sig til, siger han til Ritzau Finans.

Der har været meldt om en stor efterspørgsel på energiselskabets aktie, og det har gjort det muligt at sætte prisen i den høje ende af det oprindelige udbudsinterval på 200 kr. til 255 kr.

- Man må bare erkende, at med den store interesse har det også været muligt at prissætte selskabet på et niveau, hvor der ikke er fuld balance mellem den risiko, nye investorer påtager sig og afkastpotentialet på den korte bane, siger Morten Imsgard.