Sydbank: Manglende opjusteringer kan sende danske aktier ned

Jacob Pedersen, Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Den danske regnskabssæson bliver for alvor sparket i gang i denne uge, hvor Danske Bank og Nordea er på banen med tal for andet kvartal.

Det skal blive indgangen til en periode med opjusteringer på stribe fra de største danske selskaber, hvis ikke de danske aktier skal ryge en tur mod syd.

Det vurderer Sydbank, der peger på, at C25 Cap-indekset har været i storform i år som følge af forventninger om en stærk udvikling i selskabernes indtjening og positive markedsudsigter.

»C25 Cap-indekset er steget med 15 pct. hidtil i år uden at selskabernes egne indtjeningsprognoser indtil nu er fulgt med. Investorerne har således udvist den tålmodighed, som vi også ventede tidligere på året.«

»Den bliver testet nu, og der skal efter vores vurdering en række opjusteringer til, for at de danske aktier kan holde niveauet,« skriver aktiestrateg Jacob Pedersen i en analyse.

Han venter, at den kommende periode med regnskaber vil byde på en lind strøm af opjusteringer, da mange af selskaberne havde positive kommentarer ved regnskaberne for første kvartal uden dog at røre forventningerne.

»Får vi en regnskabssæson med fastholdte prognoser i stedet for opjusteringer, kan der derimod være lagt op til tilbagefald på det danske aktiemarked, hvor investorerne efter vores vurdering allerede i nogen udstrækning har taget forskud på bedre indtjeningstider,« skriver Jacob Pedersen.

FOKUS OGSÅ PÅ VALUTA OG RÅVARER

Fokus vil - ud over forventninger og markedsudsigter - gå på udviklingen i valutakurser og råvarepriser. En svækkelse af dollar på knap 10 pct. siden årsskiftet vil spille ind for en række af de selskaber, der er meget eksponeret mod det amerikanske marked, påpeger Jacob Pedersen. Det gælder blandt andet Novo Nordisk, Pandora, Novozymes og Vestas.

Sydbanks prognose for C25 Cap-indekset ved årets udgang er 1125-1225, hvor det i øjeblikket er i 1172.

»Intervallet repræsenterer et acceptabelt, men ikke fantastisk højt, afkast i den høje ende men også risikoen for et negativt afkast.«

»Sidstnævnte kan blive udfaldet, blandt andet hvis risiciene vokser sig større, eller hvis selskabernes regnskaber skuffer over en bred kam,« skriver Jacob Pedersen.

/ritzau/FINANS